VAŽNA PRAVILA

Kada kuhanu hranu smijete spremiti u hladnjak

06.03.2015 u 08:41

Bionic
Reading

U žurbi ili iz navike ponekad ne razmišljamo kada ili kako smo pohranili skuhanu hranu u hladnjak, a to može dovesti do razvoja bakterija koje su opasne za zdravlje. Evo nekoliko osnovnih pravila koja morate znati kad već pripremljenu hranu ili ostatke od ručka spremate u haldnjak

Ostavljanje hrane izvan hladnjaka

Osnovno i glavno pravilo jest ono da hrana ne smije stajati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Bez obzira jeste li ispekli meso ili kolač, dva su sata maksimum, a ako vam se baš dogodi da zaboravite spremiti i prošlo je više od četiri sata, morat ćete namirnicu baciti u smeće,.

Temperatura u hladnjaku

Bez obzira na to što ćete namjestiti temperaturu u hladnjaku prema preporukama proizvođača, zapravo ne možete biti sigurni je li ispravna ako nemate termometar. Bilo bi idealno da se koristi termometar jer je preporučena temperatura u hladnjaku od pet stupnjeva Celzija naniže. Pazite da su vrata hladnjaka uvijek dobro zatvorena.

Pohranjivanje hrane

Često ne razmišljajući stavljamo svakojake namirnice u pretince u vratima hladnjaka, ali ondje je zapravo temperatura nešto viša pa treba biti dodatno oprezan. U vrata od hladnjaka nije preporučljivo stavljati osjetljivije namirnice poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa ili ribe.

Ohladite hranu prije spremanja

Nije preporučljivo vruću hranu spremati u hladnjak jer će ga hladiti, ali budući da se na dulje od dva sata na sobnoj temperaturi stvaraju uvjeti za razvoj bakterija, treba se potruditi da se jelo ohladi u tom roku. Veće komade poput cijelog pileta narežite na manje komade i ako je potrebno, stavite u vrećicu za zamrzavanje pa uronite u vodu s ledom kako bi se što prije ohladilo. Ako ste pak radili veliku porciju variva, razdijelite ga u manje posude pa će se prije ohladiti.

Koristite pribor

Kod pripreme hrane često probamo je li dovoljno slano ili nešto nedostaje pa to ponovimo nekoliko puta istom žlicom. ne zaboravite da se u ustima čovjeka u prosjeku nalazi oko 25 do 30 različitih vrsta bakterija, a ako ih prenesemo u hranu, povećavamo šansu za kontaminacijom hrane.

Posude za spremanje

Važno je posude od kvalitetnije plastike koje su namijenjene za hladnjak ili one od stakla budu čiste. Ponekad se u sitnim utorima od poklopca ili kvačilima za bolje zatvaranje nakupi prljavština koja je opasna za nakupljanje bakterija. Stoga je možda i bolje da takve posude operete ručno nego u perilici posuđa.

Čistite hladnjak

Jednom godišnje hladnjak bi trebalo temeljito očistiti, a to uključuje vađenje svih polica i dijelova koji se mogu fizički maknuti pa detaljno oprati. Također provjerite filtere za vodu i sve dodatke na koje su se mogli iscijediti ili prilijepiti komadi hrane.