RAZLOZI ZA I PROTIV

Kada je prijateljstvo nakon prekida moguće?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.03.2012 08:24
  • Objavljeno 17.03.2012 u 08:24
žena muškarac prekid

žena muškarac prekid

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U vrijeme društvenih mreža, poput Facebooka i Twittera, lakše je no ikada ostati prijatelj s bivšim partnerom. No iako je nakon prekida veze puno lakše napisati status na kakvoj društvenoj mreži nego to isto reći uživo, postavlja se logično pitanje kada je u redu njegovati prijateljski odnos s partnerom i, naravno, kako prepoznati moguću katastrofu

Prije negoli odlučite nakon prekida veze sa svojim bivšim partnerom njegovati prijateljski odnos, preporučuje se da prije svega jasno definirate što je prijatelj, navode Allison Pescosolido i doktorica Andra Brosh, osnivačice Divorce Detox, a piše Yahoo Shine.

'Stvari poput kretanja u istom krugu ljudi te razne stvari i interesi koji su vam zajednički nisu uvijek istovjetni prijateljstvu. Naravno, treba ostati u prijateljskim odnosima kad god je to moguće, no nakon prekida potrebno je ponovno definirati vaš odnos kako ne bi došlo do zabune u komunikaciji. Preporučujemo izbjegavanje intimnih susreta te povjeravanje osobnih informacija kako bi se izbjegli neugodni i zbunjujući trenuci', savjetuju Allison Pescosolido i doktorica Andra Brosh.

To znači da je granice potrebno postaviti odmah na početku kako biste osigurali zdravi i prijateljski odnos, ali i kako biste uspjeli odoljeti iskušenju da postanete nešto više od dobrih prijatelja.

'Budite prijateljski nastrojeni, no nemojte niti sve otkrivati. Prakticirajte odnos s određenom distancom, a svakako izbjegavajte telefonske pozive u sitne noćne sate, prečeste razgovore i susrete te slatkaste SMS poruke. Zapravo, trebali biste izbjegavati sve ono što ste radili dok ste bili par', sugeriraju Allison Pescosolido i Andra Brosh.

U trenutku kada pronađete novog partnera, pripremite se na moguću propast prijateljstva s bivšim partnerom, posebice ako se vaš novi partner osjeća ugroženo zbog vaše bliskosti s bivšim.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako vam njegova nova djevojka smeta, vaše prijateljstvo ne može opstati

'Usprkos prijateljskom odnosu s bivšim, važno je poštivati želje novog partnera. Ukoliko se vaša djevojka ili dečko osjeća ugroženo zbog vašeg odnosa s vašim bivšim partnerom, možda je vrijeme da preispitate primjerenost i pravu prirodu vašeg odnosa. Ukoliko smatrate da razloga za zabrinutost nema, vaša partner bi trebao prihvatiti vaše prijateljstvo.

No, što ako ste vi ti koji se osjećate ugroženo ili nesigurno zbog nove djevojke ili dečka vašeg bivšeg partnera? 'Ta situacija je poput velike crvene zastavice koja upozorava da vaše prijateljstvo ne može opstati i trajati sve dok ne prestanete za njega ili nju osjećati nešto više od prijateljstva. Naime, ako vam smeta njegov ili njen novi partner, postoji velika šansa da se još uvijek nadate pomirenju', kažu Allison Pescosolido i Andra Brosh.

Na samome kraju postavlja se pitanje koji su to konkretni razlozi da s bivšim partnerom ostanete prijatelji, a koji vas upozoravaju da ih izbjegavate u širokom luku.

Razlozi za prijateljstvo s bivšim partnerom: za vrijeme veze bili ste boji prijatelji nego ljubavnici, morate zajedno raditi ili pak zato što predstavlja jako bitnu osobu u vašem životu.

Razlozi protiv prijateljstva s bivšim partnerom: zbog prošlosti ne možete nastaviti dalje, čudno se osjećate kao samo dobri prijatelji ili pak želite nastaviti sa životom bez repova prošlosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi