VRIJEME JE ZA AKCIJU!

Još niste smislili što ćete za produženi vikend? Imamo savršen plan za vas

07.06.2019 u 06:17

Bionic
Reading

Hrvati su poznati po tome što prednjače u spajanju produženih vikenda, a kako je pred nama period koji obiluje njima, istražili smo kako najbolje i nešto drugačije iskoristiti svoje vrijeme

Iako se za našu obalu nikad ne može reći da je dosadna ili da nije vrijedna posjeta, ponekad čovjek možda više dobije kad se zaputi malo dalje od najrazvikanijih jadranskih plaža. Veći dio svojeg godišnjeg zasigurno ćete ionako provesti na nekoj od njih boreći se za svoje mjesto za ručnik za plažu s nekim od inozemnih gostiju.

Šalimo se, naravno – barem što se tiče borbi za svoje mjesto pod suncem. No morate se složiti s mišljenjem da su upravo ovi kraći godišnji idealna prilika da sebe i svoje najbliže počastite nešto drugačijim izletom. Do svih onih destinacija s razglednica, uostalom, možete skočiti i nakon što istražite neki manje poznat biser iz naše bogate i raznovrsne turističke ponude u Hrvatskoj. Uz lokacije koje smo pripremili, garantiramo vam da ćete se zaljubiti u aktivni turizam. Ne završava Lijepa Naša bez razloga sve češće među inozemnim top odredištima koja nude više od mora i sunca, a svoje ćete nove kupaće kostime moći pokazati na svakoj od destinacija koje slijede.

Zakajakarite po našim najljepšim kanjonima

Hrvatska je zemlja bogata prirodnim bogatstvima, a prekrasni kanjoni koji su se urezali duboko u njezino lice zasigurno se mogu pridružiti argumentima da živimo u jednoj od najljepših zemalja svijeta.

Krka, Zrmanja, Cetina i Neretva nisu samo riječne ljepotice koje se probijaju kroz spektakularne kanjone lomeći se pritom u velikim sedrenim slapovima ili zaustavljajući se kod drevnih mlinica, one su i razlog zbog kojeg biste svakako trebali posjetiti često zanemarenu dalmatinsku unutrašnjost.

Pa ipak, o većini ste ovih rijeka zasigurno čuli već dosta. One su se odavno upisale u turističku kartu Hrvatske. No jeste li čuli i za Krupu, rijeku koju se nerijetko naziva neistraženim biserom? Nalazi se u blizini Obrovca, svega sat vremena od Zadra, ulijeva se u mnogo razvikaniju Zrmanju, a iako je duga svega nekoliko kilometara, pravim je zaljubljenicima u prirodu već dugo mnogo više od tek usputne destinacije.

Krupa je bistra planinska rijeka čarobnih kombinacija tirkizne, modre i tamnoplave boje urezana u stijenu te uokvirena iznenađujućom količinom zelenila, a poznata je po svojim prekrasnim slapovima koji se nerijetko nazivaju najljepšima u Hrvatskoj. Od njih ukupno 19 izdvaja se Deveterac, a svoje je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim čak 13 metara.

A kad jednom istražite sve što nudi Krupa, pri ruci vam je odmah i Zrmanja. Zaljubljenici u pokret nazivaju je kajakaškim rajom pa svakako iskoristite priliku kako biste se i sami uvjerili u to. Sve što vam treba su kajak, adekvatna oprema i, za one manje iskusne, stručno vodstvo. Sigurnost bi ipak uvijek trebala biti na prvom mjestu. Tako će vaše avanture, bez obzira kamo vas put nanio, ostati neokaljane u vašem sjećanju.

Zasurfajte hrvatskim surferskim rajem

Surfanje u Hrvatskoj još uvijek nije jedan od raširenijih sportova, no to nikako ne znači da naša zemlja ne obiluje mjestima i više nego pogodnima za upražnjavanje ove zabavne aktivnosti.

Uvala Preluk zasigurno prednjači u tom smislu. Smjestila se između Volovskog i Preluka, a tijekom vrućih ljetnih mjeseci ugosti i do 150 surfera dnevno. Zaljubljenici u ovaj sport okupljaju se baš u toj uvali zbog jedinstvenih vremenskih uvjeta koji im omogućuju vrhunsko iskustvo. Govorimo, naravno, o vjetru. Točnije, o tramontani.

Tramontana je, doduše, noćni vjetar koji puše s mora na kopno hladeći tako užarenu obalu, a najjača je tijekom ranih jutarnjih sati, zbog čega surferi najbolje trenutke u danu doživljavaju mnogo prije nego se budi većina nas na godišnjim odmorima – između 5 i 7.

Prije nego navučete svoje kupaće kostime i japanke kako biste se dovukli do plaže prije no što se prve zrake sunca pomole s obzora trebali biste ipak provjeriti vremenske uvjete. Ne puše li dovoljno jako, bolje je, kažu znalci, produžiti san.

Istražite prekrasne dubine Jadranskog mora

Bogatstva hrvatskog podmorja, koje od svega 50-ak metara dubine u Istri ponire do čak 250 metara na otvorenom moru kod Palagruže, pravi su izazov za sve ljubitelje ronjenja, bez obzira jesu li iskusni profesionalci ili početnici koji se tek s maskom i disalicom upuštaju u prve podvodne avanture. Na vama je jedino da odlučite što biste točno od naših podvodnih bogatstava voljeli vidjeti.

Volite li brodove, potražit ćete olupinu broda Baron Gautsch koji je u kolovozu 1914. godine udario u minu u rovinjskoj luci. Ovaj brod, kojim se austrougarska mornarica nekad dičila, može se vidjeti već i s 28 metara dubine jer se ondje nalazi njegova gornja paluba. Sam brod zapravo leži na 40 metara dubine, a položen je na pjeskovito tlo.

Ako su vam ipak draže prirodne ljepote, svoje ćete mjesto za ronjenje potražiti pokraj otočića Mrkanjca nedaleko od Cavtata. Njegovi raznobojni podvodni zidovi skrivaju bogat biljni i životinjski svijet.

Tu je i Premuda, najzapadniji otok zadarskog arhipelaga, koji skriva jedinstven sustav špilja. Zovu ih Katedralom jer je sustav nadsvođen šupljikavom kamenom kupolom kroz koju prodire tirkiznoplava svjetlost. Ulazi u Katedralu nalaze se na dubini između 15 i 30 metara, a zbog lakog pristupa i idealnih uvjeta posjetiti je mogu i početnici.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.