STEREOTIPI U KOJE VJERUJEMO

Jesu li žene slabiji spol i lošiji vozači

  • Autor: G. R./A. B.
  • Zadnja izmjena 17.04.2009 08:33
  • Objavljeno 17.04.2009 u 08:00
žena krevet

žena krevet

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Znaju li žene parkirati, imaju li crvenokose prgavu narav i jesu li zaista mršave žene privlačnije? Stereotipi nikada nisu dobri, no ponekad prema njima ipak vrednujemo ljude

Evo nekih objašnjenja vezanih za određene stereotipe koje je ponudio psiholog Geoff Rolls u svojoj knjizi 'Woman Can't Park, Men Can't Pack'.

Vole li sve djevojke ružičasto

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zvuči čudno, ali prije 90 godina ružičasta se smatrala muškom bojom. Iako se danas smatra da je plava boja za dečke, a ružičasta za cure, nekad su vrijedila drukčija pravila. Američki magazin za žene Home Journal iz 1918.  objavio je da je ružičasta boja puno snažnija, da djeluje odlučno i zbog toga više pristaje dečkima, dok je plava nježna, profinjena i otmjena pa je primjerenija curicama

Ružičasta se smatrala muškom bojom i zato što je derivat crvene, koja simbolizira moć i snagu. Današnja percepcija ružičaste kao ženske i plave kao muške boje proizašla je iz marketinškog konzumerizma.

Neki akademici pak vjeruju u to da žene vole ružičastu i ljubičastu boju i zbog nekih evolucijskih činjenica još iz vremena kada su muškarci bili lovci, a žene ostajale i ubirale plodove. Upravo je u plodovima kvaka, jer su dozreli plodovi voćaka uglavnom ljubičasti i crveni.Ima li ona stvarno glavobolju kada odbije seks

Jedan od najstarijih stereotipa koji se tiče seksa žensko je izvlačenje na glavobolju. Čini se da muškarci nemaju razloga za brigu, jer je vrlo vjerojatno to da njihova draga stvarno ima glavobolju. Naime, žene imaju triput veće šanse da boluju od glavobolja i migrena od muškaraca. Ta se razlika pak smanjuje nakon 40. godine života.

Žene također jačim intenzitetom doživljavaju bol, imaju gore simptome i glavobolja im traje dulje nego kod muškaraca, a uzrok su najvjerojatnije hormoni koji se mijenjaju tijekom menstruacijskog ciklusa.

No najnovija istraživanja idu na ruku muškarcima. Naime, dokazano je da orgazam može smanjiti bol i migrene, no male su šanse da će žena koju muči glavobolja biti raspoložena za seks. Najbolje da tu teoriju isprobate sami...

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Žene teže procjenjuju udaljenost, brzinu i razmak
Je li istina da žene ne znaju parkirati?

Pretpostavlja se da je bočno parkiranje te parkiranje općenito teže ženama nego muškarcima jer je dokazano da u dijelu ženskog mozga zaduženom za orijentaciju ima manje aktivnosti nego u istom području muškog mozga. Naime, tijekom tisuća godina, muškarci su bili lovci koji su se morali snalaziti u prostoru, pa se evolucijski taj dio više razvio.

Skeniranja na mozgu pokazala su da 80 do 85 posto žena ima živčane spojeve koji nemaju mogućnost prostorne orijentacije, dok su takvi spojevi u muškaraca uobičajeni. To može objasniti probleme s kojima se susreću žene kada ne mogu procijeniti udaljenost, brzinu i razmak

Kod svakog spola jače su se razvili dijelovi mozga koji su mu trebali za aktivnosti koje su obavljali stoljećima. Žene su tako razvile vještinu uvjeravanja i pregovaranja pa je kod njih više razvijen dio mozga zadužen za govor, prosuđivanje i memoriju.
Je li istina da su crvenokose žene vatrenije?

Žene prirodno crvene kose obično se smatraju temperamentnima, a vjeruje se i da ih krasi i velik seksualni apetit. Razlog tome najvjerojatnije je to što se crvena boja od davnina povezuje s vatrom, a i danas vuče slične konotacije. Crvena je boja sukoba i bijesa a osim toga simbolizira boju ljubavi pa su za Valentinovo ukrasi uglavnom te boje. Kod ljudi crvena boja ima dokazani psihološki učinak, a pouzdano se zna da povisuje krvni tlak.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Crvenokose žene zaista su vatrenije u krevetu

Možda zbog svega navedenoga, crvenokose žene ostavljaju takav učinak na okolinu. Prije nekoliko godina, njemački znanstvenik proučavao je seksualne živote njemačkih žena i uspoređivao njihovu boju kose. Zaključio je da je seksualni život crvenokosih žena definitivno aktivniji od brineta ili plavuša. Crvenokose žene imaju više partnera i seksaju se češće od žena druge boje kose.

Jesu li žene slabiji spol?

Kad se govori o fizičkoj snazi, onda tu nema dvojbe, žene su definitivno slabiji spol. No nisu uvijek muškarci premoćni. Iako se u prosjeku rađa 105 muškaraca na stotinu žena, od trenutka kad se rode, žene uzimaju određenu moć u svoje ruke. Muški spol slabiji je već nakon rođenja kad su češće postporođajne smrti kod dečki nego kod tek rođenih curica. Još jedna slaba strana muškog spola njihova je sklonost da podlegnu pritisku što ih često zna odvesti u riskantno ponašanje. Kao rezultat toga, muški tinejdžeri češće od tinejdžerki umiru u adolescentskoj dobi.

Također, ima više žena koje dožive 35. nego muškaraca, koji također češće obolijevaju od raznih bolesti, raka, dijabetesa i bolesti srca. Očekivana životna dob za nekoliko je godina kraća kod muškaraca nego kod žena, a nakon 100. godine, žene su brojčano nadmoćnije u odnosu na muškarce pa na osam stogodišnjakinja dolazi tek jedan stogodišnjak.

Jesu li mršavije žene više seksi?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Obline Monice Bellucci nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Slavnim ženama cilj je nositi američku veličinu nula, a sve preko toga u showbiz krugovima smatra se debelim. No na stranu filmski producenti i modne urednice, običnom čovjeku najprivlačnije su žene s oblinama. Pritom se uzima u obzir omjer struka i bokova kao univerzalna mjera privlačnosti. U jednom istraživanju sudjelovali su ispitanici u dobi od 18 do 60 godina koji su trebali poredati 12 fotografija koje su ilustrirale žene četiriju različitih tipova omjera struka i bokova i triju različitih tipova težine; pothranjene, normalne i prekomjerne. Žena sa siluetom normalne figure i omjerom struka i bokova 0,7 proglašena je najprivlačnijom. Drugim riječima, to znači da i muškarci i žene figuru pješčanog sata smatraju najprivlačnijom.

Znanstvenici to objašnjavaju vezom između omjera struka i bokova i plodnosti, jer pune grudi i širi bokovi te uzak struk sugeriraju to da se radi o ženi koja ima veću mogućnost roditi dijete. Muškarci su tijekom evolucije razvili sposobnost da prije uočavaju takve žene pa na temelju toga može li im podariti nasljednika ocjenjuju privlačnost žene.

Druga istraživanja pokazala su da i male varijacije u indeksu tjelesne težine (BMI) imaju velik utjecaj na žensku privlačnost i da nekad imaju veći utjecaj od omjera struka i bokova. Normalan indeks BMI je između 18,5 i 25, a najprivlačnijim je proglašen indeks 20,85. U svakom slučaju, ženska privlačnost mjerena omjerom struka i bokova i indeksom BMI dokazuje to da ipak nisu mršave žene te koje su najprivlačnije, no celebrityje to očito ne brine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi