BRAK NA POPRAVNOM

Jesu li drugi brakovi uspješniji?

29.04.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Statistika pokazuje da 45 posto prvih brakova završi razvodom, dok će brakorazvodnom parnicom završiti samo 31 posto drugih brakova

Ljubav je, čini se, ljepša drugi put: parovi u drugom braku manje će se vjerojatno rastati. Prema studiji zaklade Marriage Foundation, 45 posto od ukupnog broja brakova osoba koje se prvi put vjenčaju završit će razvodom. No samo će 31 posto drugih po redu brakova završiti neuspjehom.

Kako bi doznali koji brakovi mogu izdržati test vremena, u studiji su korišteni podaci iz britanskog Ureda za nacionalnu statistiku. Utvrđeno je da osobe koje su ušle u drugi brak imaju korist od godina, zrelosti i iskustva te su spremnije na čvršće odnose. Umjesto da samo kliznu u brak bez puno razmišljanja, pažljivije važu prednosti i mane. Harry Benson, koji potpisuje studiju za Marriage Foundation, kaže da su drugi brakovi uspješniji prije svega zbog zrelosti i godina partnera.

'Jedna od mogućnosti leži u činjenici da su ozbiljnije godine povezane s većim prihodima, a veći prihodi djeluju kao tampon protiv nekih od svakodnevnih problema s kojima se suočava većina parova. Druga je mogućnost to da starija dob znači manje male djece iz prethodnih odnosa. U slučaju muškaraca drugi je brak manje izložen društvenim i obiteljskim pritiscima koji su doveli do prvog braka. Dobra je vijest to da parovi koji žele ući u drugi brak ne moraju više nositi stigmu loših statističkih pokazatelja. Drugi brakovi, općenito, dobro funkcioniraju.'

Međutim bračna savjetnica dr. Pam Spurr kaže da statistike pokazuju da drugi brakovi prolaze daleko manje dobro. Tvrdi da drugi brakovi mogu biti osobito problematični zbog djece iz prethodnih brakova.

Bračna savjetnica Paula Hall ističe da u drugom braku može biti manje novca zbog alimentacije i raspodjele imovine.

'Ljudi u drugim brakovima ipak, čini se, imaju jaču samosvijest. Nakon što prođu kroz razvod i odvajanje možda imaju više motivacije riješiti probleme i spasiti brak', piše Mail Online.