NJEGOVANA STOPALA

Jeste li spremni za sezonu sandala?

25.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ne morate imati fetiš na stopala da biste im posvećivali pažnju kao ostatku tijela, pogotovo ako ih mislite 'razgolititi'

Ima li neuglednijeg prizora od nepedikiranih stopala u cipelama otvorenih prstiju ili sandalama? Grubi sloj rožnatog zadebljanja na petama podsjeća na karton ne samo na prvi pogled nego i na dodir. Osim estetskih, dovodimo ih u red i iz medicinskih razloga jer postoji izgledna opasnost da bismo takvima mogli 'ozlijedili' sebe i svoje najbliže.

Iako je koža na stopalima pet puta deblja nego na ostatku tijela, to ne može biti izgovor da je pet puta više zanemarujemo. Tanki hidrolipidni sloj na njima zaštitit ćete ako se prilikom svakog nanošenja hidratantnog ili hranjivog preparata za njegu tijela sjetite i stopala. Tijekom ljeta ona zahtijevaju još više njege jer je koža izloženija i sklonija dehidraciji. Kad nanosite vodootpornu kremu sa zaštitnim faktorom, aplicirajte je i na stopala, a navečer ih bogato premažite hranjivom kremom i navucite pamučne čarape da se oporave tijekom noći.

Svaka pedikura, bila ona kućna ili profesionalna, počinje 10-minutnim namakanjem nogu u kupki tople vode kojoj smo dodali ljekovite soli, koje djeluju osobito opuštajuće na osobe ravnih stopala.

Održavanje stopala u reprezentativnom izdanju podrazumijeva redovit tjedni piling uz pomoć preparata s grubljim granulama, dvostranih turpijica ili kamena plovućca. Specijalizirani mirisni sprejevi jednostavni su za upotrebu i djelotvorni. Ako je riječ o antiperspirantima koji zatvaraju pore radi usporavanja znojenja, treba paziti da se ne pretjera s upotrebom jer će izazvati isušivanje kože.

Nema 'liberalnijeg' dijela tijela za eksperimentiranje neobičnim kolorističkim kombinacijama od nožnih noktiju. Prijedlog, jedan nokat nalakirajte lakom boje fuksije, drugi narančastim. Obje boje su u trendu i zaslužuju ravnomjernu zastupljenost.