PREHRAMBENA OSOBNOST

Jeste li osoba koja usput nešto gricka ili se izgladnjujete?

23.01.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Žene koje pokušavaju smršavjeti mogu se svrstati u točno određenu kategoriju i to prema načinu na koji se odnose prema hrani

Jeste li osoba koja usput nešto gricka ili se izgladnjujete? A možda ste prezauzeti da biste si priredili zdravu večeru? Želite smršavjeti? Odgovori vjerojatno ovise o vašoj osobnosti. Znanstvenici, naime, tvrde da svaka žena ima svoju 'prehrambenu osobnost'.

Otkrili su da one žene koje bi željele biti mršave ulaze u točno određene kategorije. Te kategorije određuje njihov odnos s hranom kada nastoje smršavjeti. Većina od 500 žena u istraživanju koje je provela internetska stranica FreeDeliveryLand.co.uk, točnije njih 69 posto, sebe je svrstala u užurbanu kategoriju. To su najčešće mlade žene s djecom i karijerom koje jednostavno nemaju vremena da vode računa o zdravijoj prehrani pa jedu usput i nezdravo.

Oko sedam posto ispitanica sebe je svrstalo u kategoriju 'grickalica', odnosno onih koje grickaju sve i svašta između obroka. Nešto više od šest posto ispitanica za sebe smatra da ulaze u kategoriju 'izgladnjivanja', odnosno onih koje ne jedu dugo vremena ništa, a onda se obično prejedu.

Tek pet posto ispitanica priznalo je da bi se mogle nazvati onima koje hrana tješi, a četiri posto njih sebe svrstava u kategoriju koja jede u društvu, vani i uz konzumaciju alkohola. Znanstvenici poručuju ženama da je ključ mršavljenja u uvođenju zdravih prehrambenih navika.