VOĆNA POSLASTICA

Jeste li ikad probali ovako fine galette s jabukama?

18.04.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Galette je jedan od najjednostavnijih kolača s voćem koji možete napraviti, ali i jedan od ukusnijih. Za početak ga napravite s jabukama, a tijekom ljetnih dana zamijenite ih sočnim breskvama ili šljivama

Potrebni sastojci za 6 osoba

Za tijesto:

250 g oštrog brašna
žličica praška za pecivo
žumanjak
vrećica vanilin šećera
žlica šećera
140 g maslaca
prstohvat soli

Za nadjev:

800 g jabuka
50 g šećera
50 g maslaca
2 žlice limunova soka
150 g džema od marelica
50 g jezgri oraha
½ žličice cimeta u prahu
naribana korica limuna

Priprema

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumanjak. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto.

Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Jabuke ogulite, prerežite popola, očistite od koštica pa narežite na ploške. U litru kipuće vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 - 3 minute, samo da malo omekšaju, pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.

Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje.

Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, a tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C 30 - 35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta pa narežite i poslužite.

Savjet: Umjesto jedne veće, možete napraviti 2 - 4 manje verzije galettea

Više recepata možete pronaći na www.dobartek.spar.hr