ZAŠTO KOMPLICIRATI?

Jednostavna i ukusna blagdanska trpeza

01.03.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Vrijeme prije blagdana u mnogim se kućama provodi u kuhanju, da bi na kraju dobar dio pripremljene hrane ostao nepojeden. Srećom, može i drugačije

Juhe

Jušna jela blagdanska su klasika u našim krajevima, i to ne bez razloga. I dok je za dobru sarmu potrebno iskustvo i dosta vremena te je ona najbolja kad se radi u velikim količinama, juhice se mogu pripremiti brzo i za mali broj osoba. Čak i ako inače niste ljubitelj jela na žlicu, nema ničeg što će vas nakon dosta alkohola i tulumarenja do ranog jutra osvježiti bolje od fine juhice.

Kisele juhe izvrstan su blagdanski izbor

Predlažemo da ranije skuhate malo više klasične mesne ili povrtne juhe te je zakuhavate po potrebi, neposredno prije posluživanja. Imate li klince, vrlo je vjerojatno da nisu baš oduševljeni komadima kuhane mrkve ili korabice. Iskušajte savjet mudrih mama koje su ovime i sebi olakšale vrijeme pripreme: povrće, uključujući luk i češnjak (ako ga stavljate u klasičnu juhu), grubo očistite i sitno isjeckajte električnom sjeckalicom. Sitno sjeckani peršinov list dodajte kuhanoj juhi neposredno prije posluživanja, kako biste sačuvali vitamine.

Kisele juhe izvrstan su blagdanski izbor. Najfinije su kad su malo gušće i blago kremaste, a načelno ih možete napraviti po osjećaju, bez posebnih omjera i izbacivanjem nekih od predloženih sastojaka ukoliko ih ne volite. Kratko na masnoći popržite luk, a zatim dodajte meso, krumpir , povrće za juhu i vrganje (ili drugu vrstu gljiva), sve izrezano na sitne kockice i uvaljano u vrlo malo brašna (puno je zdravije i brže gotovo u odnosu na klasičnu zapršku). Zalijte vodom i dodajte 2-3 lista lovora. Vrganje posljednjih godina možemo naći u boljim trgovačkim centrima, sušene ili smrznute, a i na tržnicama ih prodaju ovlašteni trgovci pa nema razloga za strah od trovanja. Na kraju se u juhu se dodaju limun ili ocat te kiselo vrhnje. Volite li pikantno, brašnu u koje ćete uvaljati povrće, gljive i meso prethodno dodajte crvenu papriku, a ako želite, kuhanu juhu začinite kajenskim ili običnim paprom.

Prije posluživanja u svaki tanjur ubacite malo sitno sjeckanog peršina, koji može poslužiti i kao ukras. Vegetarijanska varijanta ove juhe bit će, dakako, bez mesa te eventualno sa sojinim ili zobenim vrhnjem. Pazite, biljna vrhnja su ustvari zamjene za slatko vrhnje, pa joj treba dodati više octa ili limunovog soka kako bi juha postigla zadovoljavajuću kiselost.

Pečenke

Klasična purica ili odojak omiljeni su izbor za blagdansku trpezu, no za dobru pečenku, bez obzira o kojoj vrsti mesa je riječ, potrebni su znanje, iskustvo, dobra pećnica i puno vremena. Gotovo podjednako ukusno meso dobit ćete ako dno lima za pečenje pokrijete mesnim temeljcem (juhom), poslažete komade peradi i pečete uz stalno podlijevanje juhom ili vodom (meso će biti ukusnije ukoliko ste ga barem 12 sati držali u marinadi složenoj po vašoj želji).

Pečenka je neizostavan dio blagdanskog stola

Pred kraj dodajte oguljene kestene (trgovački lanci ih prodaju očišćene i smrznute) - brzo su gotovi pa pazite da ne pretjerate. Kad je meso pečeno, pojačajte vatru da kožica dobije zlatnu boju. Uz pomalo egzotično kestenje, kao prilog predlažemo neizostavne mlince: prodaju se brojne vrste ravne domaćima, sa ili bez jaja. Nemojte trgati na sitno ni kuhati, nego krupne komade prelijte kipućom vodom, ocijedite i dobro izmiješajte s masnoćom koja je ostala u limu kad ste izvadili pečenku i kestenje (mlinci neće biti masni ako ste meso pekli samo u vlastitoj masnoći uz dodatak malo juhe). Pričekajte da se mlinci malo zapeku i posuše. Naravno, za to treba nešto vremena, ali znatno manje nego za klasičnu pečenku, uz dobru garanciju uspjeha za neiskusne kuhare.

Predjela i salate

Francuska i ruska salata kod nas su blagdanska klasika. Za brzu varijantu kupite smrznutu mješavinu povrća, skuhajte ga, ocijedite, ohladite, pa dodajte sjeckane kisele krastavce, majonezu, senf, vrhnje i po želji papar, limunov sok i sjeckanu jabuku. Ruska varijanta je sa sitno sjeckanim tvrdo kuhanim jajima. Međutim, ništa vas ne sprečava da sami izmišljate svoje recepte: savršen sastojak salata s majonezom i vrhnjem je kuhana tjestenina (makaroni, fusili ili leptirići), kao i skoro svi ostaci mesa, povrća ili ribe (posebno tunjevina). Oni hrabriji dodat će i orahe, grožđice ili pinjole.

Obiđite tržnice i trgovine, a ni mama se neće ljutiti ako pronjuškajte po njenoj smočnici, pa u jednu kutiju spremite ukiseljeno povrće poput mrkve, lučica, cvjetače, u drugu kutiju spremite kisele paprike, u treću pečene paprike začinjene češnjakom, uljem i octom, u četvrtu kisele krastavce, u petu kiselo zelje začinjeno na salatu, u šestu kuhanu ciklu... Kad se za nekoliko dana probudite u podne s mamurlukom, sami sebi bit ćete zahvalni na tako dobrim pripremama i na spremnom krepkom, kompletnom blagdanskom jelovniku.