COOKIE-BROWNIE

Jede vam se nešto slatko, a gluten vam šteti? Karmela Vukov Colić za vas ima savršen recept

15.04.2021 u 21:26

Bionic
Reading

Razmišljate o nekoj slastici na brzinu, no opet morate itekako paziti pri odabiru namirnica i recepta jer vam šteti gluten? Ne morate dalje razmišljati. Isprobajte recept koji rado priprema i omiljena televizijska voditeljica, samo pazite, nakon jedne kriške nećete moći reći - ne!

Ako i ne znate točno što je to gluten, zasigurno ste za isti čuli, budući da nas svakodnevno sa svih strana bombardiraju naglašavajući koje namirnice imaju ili nemaju gluten. Riječ je o ljepljivoj, elastičnoj bjelančevinastoj tvari koju nalazimo u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru, ali i zobi. Laički rečeno, upravo je zbog glutena tijesto onako ljepljivo, ali i elastično.

Mnogi ljudi s vremenom su shvatili kako im upravo gluten ne donosi nimalo dobroga njihovom zdravlju, stoga su se okrenuli bezglutenskoj prehrani. Ako i vi spadate među njih, znajte da na toj prehrani i dalje možete uživati u slatkim desertima. A jedan takav napravila je i objavila na svojoj stranici i Karmela Vukov Colić.

Sastojci:

Za brownie:

  • 150 g tamne čokolade
  • 2/3 šalice zobenih pahuljica (usitnjenih u blenderu)
  • 1/3 šalice kokosovog ulja
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica vanilije

Za cookie:

  • 1 šalica zobenih pahuljica, usitnjenih u blenderu
  • ¼ šalice mljevenih badema
  • 1/3 šalice kokosovog ulja
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ šalice čokoladnih komadića

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C.

Kalup za tortu promjera 20 cm prekrijte papirom za pečenje.

Čokoladu otopite nad parom pa u mlaku umiješajte jaje, vaniliju, ulje i šećer. Dodajte i pahuljice, i prašak za pecivo.

Smjesu rasporedite po dnu pripremljenog kalupa.

Posebno, u zdjeli, pomiješajte sve sastojke za cookie pa dobiveno tijesto nadrobite po smjesi u kalupu. Ako želite, po vrhu pobacajte još malo čokoladnih komadića.

Kolač pecite 20 – 25 minuta.

Ohladite i režite na trokute.