NOVA OTKRIĆA

Je li ovo pravi ključ duge i sretne veze?

20.08.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Mnogi parovi koji su zajedno već godinama složit će se da je za dobru i stabilnu vezu najbitnija komunikacija. No znanstvenici su u novom istraživanju otkrili da su i neke druge vještine gotovo jednako bitne za održavanje stabilnog i čvrstog odnosa

I dok je izražavanje vlastitih potreba i želja dobar temelj za rješavanje sukoba i izgradnju zdravog odnosa, to ipak nije prediktor duge i sretne veze, kako su stručnjaci do sada smatrali. Naime u studiji, u kojoj je sudjelovalo 2021 ispitanik, znanstvenici su odlučili testirati sedam kompetencija koje su bračni savjetnici i stručnjaci do sada identificirali kao vrlo važne za stabilnu i dugu vezu. Ideja je bila rangirati sve te vještine s obzirom na aspekte koji su najvažniji za očuvanje zdrave i čvrste veze, piše healthland.time.com

Osim komunikacije i rješavanja konflikata, znanstvenici su testirali seks ili romantiku, stres management, životne vještine, poznavanje partnera i samoupravljanje kako bi vidjeli koji su najbolji prediktori stabilnih i čvrstih veza. Parovima su postavljana pitanja koja testiraju njihove sposobnosti u svim tim područjima, a na kraju ih se pitalo jesu li zadovoljni svojim odnosom. Znanstvenici su povezali sve jake i slabe strane u svakom području s razinom zadovoljstva osobe u vezi.

Podatak koji ne iznenađuje – parovi koji učinkovitije komuniciraju pokazali su veću razinu zadovoljstva svojom vezom. No iduća dva faktora, koji su ujedno jedini snažno povezani sa srećom partnera, bili su poznavanje partnera (što je uključivalo sve, od vrste pizze koju voli do njegovih snova i želja) te životne vještine (sposobnost zadržavanja posla, upravljanje novcem i slično).

Savjetnici za parove međutim rijetko se usredotočuju na ta dva navedena područja te se fokusiraju na jačanje veze poboljšanjem komunikacije kako bi se smanjilo destruktivno ponašanje te stvorila podrška i utjeha za partnera. 'U posljednjih 25 godina vladajući stav je da veze moraju zadovoljiti naše potrebe. No da bi te veze bile uspješne, također moraju funkcionirati i na onim praktičnim, prizemnijim razinama', kaže Tom Bradbury, znanstvenik s UCLA.

Robert Epstein, profesor psihologije na Sveučilištu South Pacific i voditelj istraživanja, naglašava važnost učenja o partneru te napominje da to može biti relativno lak zadatak - sve što trebate učiniti je potruditi se saznati, zapamtiti i koristiti te podatke. Nakon toga zaboravljanje rođendana, obljetnica i godišnjica više neće biti problem. No još je važnije znati ključne stvari o svom partneru, na primjer želi li uopće djecu. Znanstvenici su također složni u jednom – dobra komunikacija je važna za stabilnu vezu, no ona nije dovoljna kada su parovi pod stresom, a tada su vrlo važne životne vještine, ali i poznavanje partnera.