BROJKE NE LAŽU

Izvucite ih iz ormara: Ovi hit komadi iz 2010-ih sada se najviše traže

09.02.2024 u 17:06

Bionic
Reading

Takozvana indie sleaze era bila je doba bez pritiska društvenih medija, idealističkih ograničenja 'besprijekornosti' i clean girl estetike

Indie sleaze renesansa odnosi se na razdoblje oko ranih 2010-ih, potaknuto festivalskim životom, neurednim afterpartyjima i najvjerojatnije dokumentirano bljeskalicom digitalnog fotoaparata.

Kao što je slučaj sa svim modnim razdobljima koja se vraćaju, prebire se po trendovima koja su ih obilježila, prenamjenjuju se i, u konačnici, osmišljavaju za današnja vremena.

Motiv brkova i neonske uske traperice, kada govorimo o 2010- godinama, ostaju u ropotarnici povijesti, no 'indie sleaze' komadi poput kaputa s leopard uzorkom sada su ponovno 'in'.

Modna tražilica Stylight analizirala je podatke o pretraživanjima i kupovne navike 90 milijuna svojih korisnika, spojivši ih s aktualnim trendovima pretraživanja na Googleu kako bi otkrili kojim su trendovima iz indie sleaze ere ljubitelji moce danas najviše fascinirani.

Povratak kultnih trendova iz 2010-ih

Nisu svi trendovi koji su proizašli iz indie sleaze ere dostojni povratka, ali definitivno postoji nekoliko stilskih spojnica koje vraćaju osmijeh na lice.

Amblem buntovničkog stila, bendovske majice jedan su od temeljnih elemenata indie sleaze stila. U to vrijeme često su ih nose britanske ikone stila poput Kate Moss ili Alexe Chung, a u usporedbi s prošlom godinom, potražnja za njima na Stylightu je porasla za 49 posto.

Još jedan, pomalo kontroverzan, trend koji se ponovno pojavio (na očaj nekih milenijalaca) je top peplum kroja. Statement statusa, peplum top 2010-ih godina bio je odabir broj jedan za 'izlaske'. U posljednjih mjesec dana, potražnja za njima porasla je za 19 posto na Stylightu.

Još jedan jasan modni element 2010-ih je i majica na pruge, a posljednjih mjeseci također je zabilježen veliki interes za njima.

Hlačama niskog struka, s druge strane, značajno raste popularnost a, poput navedenih komada, bitan su element indie sleaze estetike. Potražnja za njima na Stylightu je porasla za 152 posto.

Umjetno krzno i koža u glavnom fokusu

Prošla godina bila je u znaku upečatljivih cipela, a ova je u znaku efektnih modela jakni i kaputa. Rijetko je koja estetika bila toliko definirana svojim varijacijama vanjske odjeće kao indie sleaze.

One mogu upotpuniti ležeran grunge look ili dodati završni dodir savršenoj nonšalantnoj cool djevojačkoj kombinaciji. Trenutno je teško zanemariti kapute leopard uzorka za kojima je, u posljednjih mjesec dana, potražnja na Googleu porasla za 19 posto.

Osim leopard kaputa, popularnost strelovito raste i takozvanim Penny Lane modelima, nazvanim po liku glumice Kate Hudson u danas kultnom filmu 'Almost Famous' s početka milenija.

Vintage siluete, ovaj kaput specifičan je po detalju krzna na ovratniku i rukavima, a rast njegove popularnosti najslikovitije označava konačan kraj dominacije minimalizma i estetike 'tihog luksuza'.

Kožne jakne, kao ključni dio noćnog života 2010-ih, također su tu.

Na Stylightu je za njima, tijekom protekle godine, zabilježen porast potražnje za 21%, a ovoga puta u fokusu su modeli efektnih boja poput crvene, zelene i tamnoljubičaste.

Jaknama od umjetnog krzna jednako raste popularnost, a prošlog mjeseca potražnja za njima porasla je za 15 posto na Googleu.

Detalji čine razliku

Aktualni trendovi u svijetu dodataka također ulaze u eru indie sleazea.

Suptilni i jednostavni stilovi nakita ustupaju mjesto krupnim, maksimalističkim komadima. Nizanje nakita u stajlinzima s prstenjem, narukvicama i ogrlicama postaje sve popularnije, a Google pretraživanja krupnog nakita već su porasla za 47 posto.

Još jedan ključni modni dodatak 2010-ih bio je uski, boemski šal, a čini se da i on uživa nagli porast interesa i prometa.

Posljednje, ali ne manje važno, zatamnjene sunčane naočale u bojama poput plave, narančaste i ružičaste, koje su bile toliko popularne na glazbenim festivalima tijekom indie sleaze ere, također bilježe porast u Google pretraživanjima. ​ ​