ŽIVOT TIJEKOM PANDEMIJE

Izazovno doba za sve: Mogu li vaš brak ili veza preživjeti koronavirus?

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 10:20
  • Objavljeno 25.03.2020 u 06:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andor Bujdoso / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak i najsretniji i najstabilniji brakovi ili veze uslijed globalne pandemije koronavirusa mogli bi se naći pred najvećim izazovima koji bi mogli u pitanje dovesti u pitanje njihovu budućnost

Socijalno distanciranje, izolacija i karantena kao mjere u borbi protiv širenja koronavirusa mogli bi mnoge odnose i veze staviti na ozbiljne kušnje.

Stres zbog opasnosti od zaraze, uz boravak unutar četiri zida cijelih obitelji, rad od kuće, briga za kućanstvo i djecu koja ne idu u vrtić ili nastavu prate online... Sve to može dovesti do velikih problema u vezama i brakovima koji bi u nekim slučajevima mogli rezultirati i prekidom/razvodom.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli pomoći da se najgori scenarij ipak ne dogodi:

Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte

Tajna svakog zdravog odnosa je komunikacija i u normalnim okolnostima, a osobito u kriznim vremenima poput globalne pandemije. Psihoterapeuti ističu kako je ključ u redovitoj komunikaciji pa ukoliko vaš partner/ica ima ozbiljnih problema oko nošenja s narastajućom krizom, pomozite mu/njoj iskrenim razgovorom. Mnogi imaju i različito viđenje situacije pa je bitno pronaći zajednički jezik. 'Kad ljudi imaju različitu perspektivu, imaju različite ideje o tome što treba učiniti, a jedini način da se to postigne je komunikacija', objašnjava bračna savjetnica Michele Weiner-Davis.

Poštujte osobni prostor

Većina partnera/supružnika najveći dio svakog dana provedi odvojeno - barem jedan partner napušta kuću kako bi otišao na posao. Međutim kako su se mnoge tvrtke odlučile na opciju rada od kuće dok drugi ne rade zbog trenutačne situacije, oba partnera/supružnika moraju provesti gotovo cijelo vrijeme pod istim krovom. Ovo bi osobito moglo utjecati na one parove koji žive u manjim domovima, u kojima nema puno osobnog prostora. Najvažnije je, upozoravaju stručnjaci, da s partnerom/supružnikom dogovorite barem malo izdvojenosti, poput odlaska u drugi dio stana, u kojem ćete se opustiti uz omiljenu seriju, knjigu, film, glazbu... Psihoterapeutkinja Alev Ates-Barlas kaže kako je najbolji način da se smanji napetost sljedećih nekoliko tjedana upravo kratko distanciranje: možete npr. staviti slušalice i meditirati ili mirno sjediti u kutu. Ponekad je, dodaje, 'sve što trebate tišina i mir u kući na barem pet minuta'.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Unesite pozitivu u svakodnevicu

Ako ste oboje prisiljeni biti u home officeu, to zna biti poprilično izazovno, slažu se stručnjaci. Kako biste održali dobar odnos, savjetuju psiholozi, prokomentirajte događanja na vašim poslovima, razgovore s drugim kolegama, našalite se na račun trenutačnog kućnog ureda... A kako biste umanjili mogućnost sukoba i svađa, možete npr. narastajuću količinu šalica u perilici svaliti na imaginarnog, trećeg člana vašeg ureda... Ili zašto ne biste 'kolegu/icu' iz kućnog ureda iznenadili kavom ili čajem? Nije loša ideja, zar ne?

Uspostavite rutinu

Kako se iz dana u dan mijenjaju vijesti o pandemiji, svaki dan sa sobom donosi nove okolnosti s kojima se treba nositi. Stručnjaci savjetuju da treba osmisliti obveze kako bi se zadržala obiteljska struktura: tko kuha ručak, tko čisti, tko se brine o djeci...

'Postoji nekoliko uloga koje će oba partnera morati igrati, stoga je bitno sjesti i definirati obveze', rekla je Lee Miller, obiteljska terapeutkinja. No to ne znači da ako jedan partner/ica ima gužvu na poslu, drugi uskače oko djece ili ručka...

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Usredotočite se na male stvari

Stanje panike u kojem se nalazimo dodatno usložnjava vaš odnos s partnerom/partnericom. Umjesto da dopuštate da vas potpuno obuzme beznađe, duboko udahnite i usredotočite se na sitnice - posebno na one zbog kojih možete cijeniti supruga/partnera. Mnogi su ovo dodatno vrijeme koje provode skupa shvatili na način da mogu poraditi na svom odnosu i još više se povezati. Umjesto da stalno pratite vijesti s vašim partnerom/icom, napravite mu omiljeno jelo ili kolač, iznenadite ga sitnim znakom pažnje i naravno razgovarajte o onome što vas muči.

Ne inzistirajte na seksu

Seksualna želja u vrijeme koronavirusa kod mnogih parova može poprilično oslabjeti. Sasvim je uobičajeno da kad se pojavi neka krizna situacija mnogima seks uopće nije prvi na listi prioriteta - stres smanjuje libido kod oko 85 posto ljudi. Stručnjaci upozoravaju da ga, ukoliko vaš partner/ica nije raspoložen/a za seks, ne forsirate. Osim toga, neki će zbog stresa osjetiti nedostatak uzbuđenja pa ako ne želite da se partner/ica osjeća krivim i zbog toga, radije nemojte. Posljednje što trenutačno ikome treba jest dodatni stres i zbog toga, smatraju psihoterapeuti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!