NEODOLJIVE DELICIJE

Istarski restorani koje vrijedi posjetiti

27.09.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Spoj kontinentalnog i mediteranskog ono je što Istru čini jednim od najboljih gurmanskih odredišta u Hrvatskoj. Specijaliteti su joj razni sirevi i hladna jela, a najatraktivnije morske delicije koje se ovdje mogu naći su škampi, lignje i školjke iz Limskog kanala. Za vas smo odabrali neke od najboljih istarskih restorana koje nikako ne smijete zaobići tijekom boravka

Naše kulinarsko putovanje Istrom započinje u Rovinju, u simpatičnom i šarenom obiteljskom restoranu 'La Perla'. Specijalitet restorana su flambirana morska grdobina i tjestenina s plodovima mora, a njegovi vlasnici posebno se ponose domaćim kruhom i svježim povrćem iz domaće proizvodnje. Ljubitelje dobre kapljice sigurno će oduševiti izbor od čak 250 vrsta vina iz cijeloga svijeta. Naravno, tu vas očekuju i popusti od 20% na Premium te 25% na Explorer karticu Restaurant Cluba.

'Farabuto' je ime našeg sljedećeg odredišta. Ovaj pulski restoran iz svoje bogate ponude izdvaja carpaccio od orade, njoke s jelenjim umakom, rižoto sa šumskim gljivama, tartufima i kestenima, ali i cijeli niz drugih mediteranskih specijaliteta. U modernom interijeru mogu se kušati i brojna vrhunska domaća te inozemna vina.

Nedaleko od Umaga, u Bujama, nalazi se restoran 'La Parenzana'. Prizor koji će vas dočekati pri samom dolasku mogao bi vas ostaviti bez daha. Kamena vila okružena cvijećem samo je uvod u prekrasni, topli interijer u kojemu se većina jela spravlja na otvorenoj vatri. 'La Parenzana' je poznat po teletini, janjetini, istarskim kobasicama i biftecima, ali i sezonskim delicijama poput šparoga i tartufa kojima se posvećuje posebna pažnja. Da stvar bude interesantnija, restoran organizira vlastite tečajeve kuhanja u sklopu kojih možete naučiti dio čarolije koji se tamo svakodnevno servira gostima uz nezaobilazno bogatu vinsku ponudu.

U zelenilu Brtonigle nalazi se 'Morgan', još jedan obiteljski restoran s prekrasnim zelenim vrtom i terasom s pogledom na istarske vinograde te prostranim kamenim interijerom. U 'Morganu' za predjelo gostima preporučuju domaći odrezak s više vrsta sira i maslina s ekstra djevičanskim vinom, a nakon toga i lovačku juhu te domaću tjesteninu s brojnim ukusnim umacima. Sve to na kraju možete upotpuniti bogatom vinskom kartom na kojoj se ističe istarska malvazija.

I konačno, restoran 'Pepenero' je naše finalno odredište u Istri. U centru Novigrada smješten je jedan od najcjenjenijih gastronomskih centara u Istri, pod budnim okom chefa Marina Rendića. Riblja jela ovdje se spravljaju isključivo od svježih namirnica i uz pažljivi odabir vrhunskih maslinovih ulja i najboljih soli. Svi umaci, pašte, deserti, pa i kruh nastaju u kuhinji restorana, a vinska karta broji više od stotinu vrsta vina.

Kao i u svim ostalim restoranima na našoj listi, i ovdje vas očekuju popusti od 20% na Premium te 25% na Explorer karticu za vrijeme trajanja Festivala okusa do 24. rujna. Nakon toga karticu u sljedeća dva tjedna možete iskoristiti u restoranima i lounge barovima diljem Slovenije.