VRHUNSKE DELICIJE

Isprobajte tri recepta dalmatinske zimnice u kojima možete uživati u siječnju

02.01.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Iako je siječanj i vrhunac je zime, Jadransko more i dalmatinski krš ostavili su vrhunske namirnice savršene za lagano postblagdansko uživanje

Malostonska obitelj Šare i zagrebački restoran Bota Šare na jedinstven način sljubljuju gastronomiju, obitelj i tradiciju te su otkrili kako pripremiti tri vrhunske dalmatinske delicije i kod kuće.

Tučene masline

Sastoji:

zelene masline 1 kg

sol 5 dkg

divlji komorač 5 grančica

Priprema:

Ubrane zelene masline natući (lagano svaku udariti drvenim batom da napukne). Potopiti ih u vodu 21 dan, svaki dan mijenjati vodu. Nakon 21 dan masline zapariti (preliti ih prokuhanom vodom u koju ste predhodno dodali sol i cvjetove divljeg komorača). Nakon hlađenja masline skupa sa začinjenom vodom i cvjetovima spremiti u prethodno sterilizirane staklene posude te dobro zatvoriti. Prilikom konzumiranja najbolje ih je začini maslinovim uljem i domaćim vinskim octom.

Podušene lignje

Sastojci:

lignje 1 kg

maslinovo ulje 0.5 dcl

luk 20 dkg

2 režnja češnjaka

riblja juha 3 dcl

stonska sol po želji

papar po želji

lovor 1 list

vrisak grančica

plavac mali Pelješki 1.5 dcl

grožđe 10 dkg

tučene masline 10 dkg

Priprema:

Luk narezati na ploške te propirjati na ulju. Kada je luk dobio zlatno žutu boju dodati češnjak, zatim posoliti i dodati primorski vrisak, lovor, papar te zaliti crnim vinom i ribljom juhom, dodati prethodno očišćene lignje i kuhati pola sata. Pred kraj dodati grožđe i masline.

Marmelada od dunja

Sastojci:

očišćene dunje 1 kg

sok 1 limuna

šećer 0.5 kg

voda 0,5 l

Priprema:

Dunje dobro oprati i narezati na komadiće, staviti kuhati u vodu te dodati šećer i limunov sok. Kad uzavre kuhati još 1 sat na laganoj vatri, zatim propasirati te vratiti kuhati još pola sata. Tegle i poklopce sterilizirati, zatim napuniti marmeladom i dobro zatvoriti. I dobar tek!