SINDROM KARPALNOG KANALA

Ispadaju vam stvari iz ruku? Imate trnce? Imali su i oni, ali su ih se riješili

27.10.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Trnci i nemir u rukama je sve češća pojava kod ljudi. S bolovima u rukama, ispadanjem stvari iz ruku i oslabljenim osjetom se nosi sve veći broj ljudi. Međutim, malo je onih koji su pravovremeno i točno informirani o uzrocima i načinu liječenja ovih simptoma. Kako biste se bolje upoznali s ovim simptomima i njihovim dijagnosticiranjem, zatražili smo pomoć stručnjaka, prof. Ranka Bilića, voditelja odjela za ortopediju Poliklinike Bilić Vision u Zagrebu

Stoga, u nastavku doznajte 6 najčešćih simptoma njegovih pacijenata s kojim su se susretali prije nego su se javili za prvi pregled.

1.Trnci i nemir u rukama – to je prvi simptom koji se javlja u većini slučajeva. Pacijenti se jave tek kada trnci postanu dovoljno jaki da ih sprječavaju u izvršavanju svakodnevnih obaveza kao što su vožnja automobila, rad za računalom, obavljanje kućanskih poslova, rad u vrtu i slično. Međutim svi pacijenti koji se tako kasno jave za prvi pregled najčešće se moraju i operirati jer je bolest uznapredovala, a oštećenja zahvaćenih tkiva ozbiljna. Ukoliko se pacijent javi na vrijeme, liječenje može proći i bez operativnog zahvata, a krajnji rezultat liječenja bolji.


2.Kvrče im se prsti – drugi simptom koji je ujedno i glavni razlog zbog kojeg pacijentima ispadaju stvari iz ruku je kvrčenje prstiju.

3.Gubi se osjećaj u rukama – oslabljeni osjet je također jedan od simptoma koji nije zanemariv te ga treba shvatiti ozbiljno i javiti se specijalistu ortopedu, po mogućnosti stručnjaku koji je specijaliziran za šaku i ruku. Gubitak osjećaja u rukama također uzrokuje ispadanje stvari iz ruku.

4.Bolovi u rukama općenito – mnogo pacijenata je znalo doći i započeti svoje tegobe sa sljedećom rečenicom:'Bolovi u rukama su odjednom počeli i to bez ozljede. Svakim danom su postajali sve veći i veći. Stanje mi se stalno pogoršavalo i nisam više mogao raditi.'

5.Šake koje peku – nakon nekog vremena ignoriranje prethodnih simptoma neke pacijente krenu doslovno peći šake. Budu toliko vruće da stavljaju ledene obloge da ih ohlade. Poneki pacijenti su se znali požaliti da u ovim situacijama nisu pomogle ni tablete protiv bolova.

6.Bol po noći – problemi krenu po danu i onda se svi ovi prethodno navedeni simptomi krenu javljati noću za vrijeme spavanja. Nerijetko su se pacijenti znali požaliti da ih je bol često budila i uznemiravala, jer se radi se o doista nelagodnom osjećaju.

Temeljna dijagnostika je jedini i najdjelotvorniji recept za rješenje ovih problema. Svi navedeni simptomi javljaju se u pacijenata koji su imali problema s karpalnim tunelom koji se nalazi na prijelazu šake u ručni zglob sa strane dlana. Točnija dijagnoza je sindrom karpalnog tunela do kojeg dođe zbog pritiska na živac medianus koji prolazi kroz karpalni tunel. Izrazito česta pojava je da je većina ovih pacijenata mislila da se radi o problemu s vratnom kralježnicom te su odlazili na fizikalne terapije koje nisu pomogle, pacijentima koji su na koncu došli kod prof. Bilića dijagnosticirano je o čemu se zapravo radi. Svatko tko osjeća bilo koji od ovih simptoma trebao bi se odmah javiti liječniku jer vjerojatno se radi o sindromu karpalnog tunela.

Detaljnija iskustva pacijenata iz Bilić Visiona možete pročitati na linku: ORTOPEDIJA – ISKUSTVA PACIJENATA. Ako se želite naručiti na pregled kod prof. dr. sc. Ranka Bilića nazovite na 01 4678 444 ili se javite putem online forme na web stranici www.bilicvision-ortopedija.hr