IMA NADE!

Iskorijenite odvratnu naviku grickanja noktiju

06.03.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Grickanje noktiju loša je navika koje se čovjek teško riješi, a osobe koje grickaju nokte najčešće kažu da to rade – nesvjesno. Ipak, ima nade i za okorjele grickaroše, samo treba malo odlučnosti i dobre volje

Stari lijekovi protiv grickanja noktiju uključuju stavljanje rukavica, pa čak i čarapa na ruke te posipanje noktiju paprom! Naravno, ovo može pomoći tek nakratko, dok ste kod kuće, ali u školi ili na bilo kojem drugom mjestu, naravno, baš i nije preporučljivo.

Pokazalo se da je grickanje noktiju navika koja se razvija ili zbog prevelikog stresa ili zbog dosade. Stoga je prva preporuka da kontrolirate stres i dosadu i svakako izbjegavate gurati nokte u usta na prvu pojavu stresa i nervoze.

Osim ovoga, postoji teorija da nokti predstavljaju zaštitu, a njihovo grickanje znači strah od nečega ili nekoga, odnosno frustraciju zbog koje želimo pojesti sami sebe.

Nadalje, neki smatraju da je jedan od mogućih razloga za grickanje noktiju i nedostatak kalcija i magnezija u organizmu, zbog čega tijelo 'tjera' na grickanje noktiju kako bi se nadoknadio njihov manjak. Stoga jedite hranu bogatu tim tvarima - sezam, mlijeko, sir, prokulicu te sjemenke bundeve, tofu, blitvu, špinat, grašak.

Osim ovakve kontrole svojih postupaka, mogu pomoći i druga sredstva.

PRVIKORAK

Ruke, a posebice nokte namažite nekom kremom, po mogućnosti što goreg okusa (a budući da već grizete nokte, vjerojatno znate koja je to krema). Ne zaboravite je mazati više puta dnevno.

Osim kreme, već postoje i lakovi za nokte protiv grickanja noktiju. Obično su napravljeni u raznim okusima koji izazivaju gađenje. Stoga, što gori okus, to bolje, jer ćete prije odmaknuti prstiće od usta. Ne zaboravite nanijeti kremu ili lak i preko noći.

DRUGI KORAK

Kad nokti porastu, mogu postati pravi izazov za grickanje. Stoga im ne dajte da se previše 'razuzdaju', odnosno čim se pojavi imalo bijele površine iznad prsta, odrežite je. Puštanje noktiju ostavite za neka druga vremena, kada se riješite ovisnosti o grickanju.

TREĆI KORAK

Pokušajte 'sačuvati' samo jedan nokat. Dakle, ako ni krema ni lak ne pomažu te i uz njih grickate nokte, probajte ostaviti jedan nokat koji nećete grickati. Kada ga nakon samo nekoliko dana pogledate i usporedite s ostalima, vidjet ćete ogromnu razliku i ovo vam može poslužiti kao određena nagrada i potpora.

Nakon toga možete odlučiti 'sačuvati' dva nokta i tako redom.

ČETVRTI KORAK

Fotografirajte nokte i vodite svojevrsni foto-dnevnik noktiju. Kada na računalu pogledate fotografiju vaših ružnih, izgriženih noktiju, dobit ćete sasvim drugačiji dojam nego kad ih gledate uživo. Za svaki sačuvani nokat u svom dnevniku možete si priuštiti određenu nagradu.

PETI KORAK

Zaposlite ruke. Počnite se baviti određenim hobijem koji će vam zaposliti ruke i jednostavno nećete imati vremena za grickanje. Primjerice, tipkajte objema rukama na računalu, izrađujte origami ili jednostavno bacajte loptu u koš. Kada ste vani s društvom, uzmite neki predmet i prebacujte ga po rukama.

Iako se čini kao nemoguća misija, ružnu naviku grickanja noktiju možete iskorijeniti zauvijek uz čvrstu volju i puno samodiscipline.