UPORNA NAPAST

Iskorijenite dosadne prištiće

28.03.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Prištići se obično pojave kad ih najmanje želimo, primjerice uoči dugoočekivanog tuluma ili spoja od povijesne važnosti. Nedavno je istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da čak oko 50 posto odraslih žena ima problema s aknama, a bitku s omraženim prištićima još uvijek vode i slavne showbizerice, poput Kate Moss, Cameron Diaz i Victorije Beckham

Akne, kožna bolest koju karakterizira upala kože i formiranje mitesera, bijelih kuglica i prišteva, obično se pojavljuju na licu, vratu, prsima, gornjem dijelu leđa, ramenima i rukama. Upravo su ovi dijelovi tijela najpodložniji pojavi akni jer imaju najveću koncentraciju lojnih žlijezda.

Ti dosadni 'ukrasi' na našoj koži nisu rezervirani samo za tinejdžere, a stručnjaci kažu da razloge tome treba tražiti u hormonalnim promjenama i, naravno, bolesti današnjice - stresu.

Bitka s prištićima iscrpljujuća je i mučna jer je u pravom moru ponude u našim trgovinama i ljekarnama vrlo teško pronaći učinkoviti preparat koji odgovara upravo našoj koži.

Ipak, stručnjaci se slažu s tim da postoji nekoliko osnovnih pravila kojih bismo se trebali pridržavati kad je riječ o ovom problemu, koji prema nekim podacima pogađa oko otprilike 80 posto osoba oba spola između 12 godina i 44 godine.

Svima je već dobro poznato koliko štete može nanijeti kopanje po licu i istiskivanje mrskih prištića. Ako ipak morate intervenirati, dobro operite ruke i dezinificirajte ranu.

Izbjegavajte tešku masnu podlogu za lice, radije se odlučite za nježnije varijante poput krema u boji kože, prozračnih pudera namijenjenih tom tipu kože koje možete nabaviti u ljekarnama ili, ako je to moguće, koristite samo korektor.

Pretjerivanje u čišćenju lica različitim preparatima može samo prouzročiti još više štete. Uobičajeno umivanje lica dva puta dnevno je sasvim dovoljno.

Često dodirivanje rukama po licu također može samo pogoršati stanje.

Nastojte se uvijek dobro naspavati - tzv. beauty sleep od najmanje osam sati najbolja je pomoć osjetljivoj koži. Spavanje je korisno za imunitet, jača prirodnu otpornost u borbi protiv infekcija, a to se odnosi i na upaljene prištiće.

Što češće mijenjajte jastučnicu i ručnike za lice. Na jastučnici i ručniku skupljaju se bakterije s vašeg lica koje onda opet prenosite i utrljavate u pore.

Stres je, nažalost, najbolji aktivator nastanka prištića, stoga bi trebalo ponekad stati na loptu i pronaći vremena za opuštanje.

Iako istraživanja pokazuju da nema izravne veze između uzimanja masne hrane i akni, prehrana koja sadrži mnogo slatke, masne, slane, pržene i začinjene hrane može definitivno pogoršati probleme s aknama. Svakako se preporučuje povećati konzumiranje svježeg voća i povrća, a dobro bi bilo smanjiti na minimum čokoladu, slatkiše i alkohol.

Ako pak imate ozbiljnih problema s prištićima (pritom mislimo na one bolne i upaljene potkožne akne), najbolje bi bilo da potražite savjet liječnika ili dermatologa koji će propisati odgovarajuću terapiju.