ZA SVAKOG PONEŠTO

Ikea predstavila namještaj i dekor zbog kojeg ćemo se u domu osjećati posebno dobro

29.06.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Iz Ikeine radionice dobrih ideja stiže nova doza inspiracije. Ovom prilikom pažnja je posvećena namještaju i dekorima koji nam pomažu da se osjećamo posebno dobro u našim domovima

Naši domovi mjesta su gdje ujutro započinjemo dan, kamo se vraćamo da bismo napunili baterije, navečer se opustili ili kvalitetno proveli vrijeme s najmilijima. Stoga bi dom trebao biti osobno utočište, najsigurnije mjesto osmišljeno da doprinese dobrobiti svojih stanovnika. Ako su mudro odabrani, predmeti kojima su nam domovi opremljeni mogu igrati važnu ulogu u postizanju fizičke i mentalne dobrobiti. No, unatoč tomu, skloni smo olako previdjeti aspekte dobrog dizajna.

Uspjeh savršeno dizajniranih predmeta ovisi o pravoj znanstvenoj disciplini - ergonomiji. Ona primjenjuje teoriju, principe, istraživanja i metode kako bi se optimizirala dobrobit za ljude, a stručnjaci iz ovog područja neprekidno nastoje shvatiti kako proizvod, radno mjesto ili cijeli sustav mogu najbolje odgovoriti na potrebe ljudi i ljudskog tijela. Ergonomija ne uključuje samo znanje iz anatomije i inženjerstva, već i psihologiju te druge važne čimbenike, od dobro planiranog prostora i dobrog držanja tijela do tehnologije i digitalnih alata koje koristimo, brinući i o temperaturi, vlazi, osvjetljenju i buci.

Ergonomija je važna – uvijek i svuda

Upravo je Ikea kolekcija Omtanksam razvijena u suradnji sa stručnjacima za ergonomiju te fizioterapeutima i istraživačima iz industrije njege. Na primjer, na Omtanksam stolici lako je sjediti i s nje ustati jer visoki i široki nasloni omogućavaju da poduprete ruke.

Atmosfera u skladu s vašim potrebama

Za ugodnu atmosferu u domu ključni su zvuk i svjetlo. Tu na scenu stupa kolekcija Symfonisk, koja će se lako uklopiti u dekor bilo koje sobe. U njoj su dva vrhunska wi-fi zvučnika - jedan dizajniran kao stolna svjetiljka pa širi i ugodno svjetlo, a drugi možete koristiti obješen na zid, kao policu za knjige ili umjesto noćnog ormarića.

Kvaliteta zraka također je važna, pogotovo za ugodniji osjećaj u domu. Na tom su tragu su zavjese od tkanine koja ima površinski sloj na bazi minerala koji, kad dođe u kontakt s prirodnom dnevnom svjetlošću, razgrađuje zagađivače zraka. Ukratko, proizvod je to koji koristi energiju sunca za pročišćavanje zraka u vašoj kući – može li biti više cool no što jest?

Udobnost na otvorenom održava dobro raspoloženje

Ljeto je stiglo, pa otvoreni prostori – jednako gradski balkoni kao i prostrani zeleni vrtovi - mogu postati kutci za slobodno vrijeme i sanjarenje.

Asortiman Havsten uključuje sofe i fotelje dizajnirane da se osjećate kao da sjedite u dnevnoj sobi na otvorenom, a njihova neutralna baza omogućava da ih lako reorganizirate prema svojim potrebama i željama, dok duboka sjedala opremljena mekim jastucima nude udobnost oblaka.