ELITNI KLUB

I Zagreb na listi najpoželjnijih destinacija

18.01.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Ako vam je jedna od novogodišnjih želja bila da više i kvalitetnije putujete, pogledajte koja mjesta svakako morate posjetiti 2013. po izboru američkog modnog web magazina Refinery29

U popisu od 29 gradova i država koji se izdvajaju po svojim posebnostima je i Zagreb, prvenstveno zahvaljujući Muzeju prekinutih veza, hit mjestu koje su kao gradsku posebnost prepoznali mnogi svjetski mediji.

Uz taj muzej Refinery29 preporučuje i zagrebački 'bed and breakfast' Studio Kairos posvećen lokalnim piscima, zanatima, glazbi i domaćoj kuhinji, a čitateljima preporučuje da Zagreb posjete prije turističke gužve u srpnju, kada će Hrvatska postati članica Europske unije.

Pogledajte tko se još našao na popisu najpoželjnijih destinacija u ovoj godini.

Istanbul

Velegrad koji spaja Europu i Aziju svoje mjesto među najpoželjnijim destinacijama nije našao zbog nadaleko poznatih znamenitosti poput Aja Sofije, već aerodroma nazvanog po utemeljitelju republike Mustafi Kemalu Ataturku. U novouređenim prostorijama posjetitelji mogu uživati u sobama za filmove ili biljar te hrani dostojnoj Michelinovih zvjezdica, a tu su i spa tuševi, mjesta za spavanje i odmor.

London

Za posjet Londonu ne treba poseban razlog, posebno ako vas veseli istraživanje trgovina u tom centru mode i stila. No ako se prisjetimo kakav je spektakl London priredio za Olimpijadu, kraljičin dijamantni jubilej ili vjenčanje mladog kraljevskog para, što se tek može očekivati za prinovu u obitelji Windsor. Naime, princeza Kate, odnosno vojvotkinja od Cambridgea, ovoga bi ljeta trebala roditi prvog potomka prestolonasljednika Williama pa se s pravom očekuje da kraljevska groznica postane još toplija.

Stockholm

Svi znaju za švedski inovativni dizajn, no ljubiteljima mode Stockholm će ove godine biti posebno zanimljiv zbog retrospektivne izložbe francuskog modnog dizajnera Jeana-Paula Gaultiera 'From the Sidewalk to the Catwalk' koja je samo u Sjevernoj Americi privukla više od pola milijuna posjetitelja. U svibnju je planirano i otvaranje muzeja posvećenog grupi ABBA, legendama pop glazbe 70-ih, u kojemu će biti i kostimi koje su ti najpoznatiji Šveđani nosili na pozornicama diljem svijeta.

Lens

U Lensu, koji je nekada bio poznat tek po rudnicima, krajem 2012. otvoren je ogranak najpoznatijeg svjetskog muzeja, pariškog Louvrea

U gradu koji je nekada bio poznat tek po rudnicima krajem 2012. otvoren je ogranak najpoznatijeg svjetskog muzeja, pariškog Louvrea. Nakon osam godina gradnje u Lensu je zablistala nova građevina od stakla i čelika u kojoj će biti izložena neka od najpoznatijih djela svjetske umjetnosti. Osim zbog novog muzeja, Lens je zanimljiv zbog blizine Njemačke i Belgije, a do 'prvog' Louvrea u Parizu treba tek sat vremena vlakom.

Hidra

Unatoč teškoj krizi koja pogađa Grčku, njezini će otoci dolaskom toplijeg vremena zasjati punim sjajem. Tako će i Hidra privući mnoge umjetnike koji na ovom otoku traže mir i inspiraciju. Dovoljno je spomenuti da 'art otok' još od sredine 60-ih godina posjećuje legendarni Leonard Cohen koji je ondje kupio kuću. Iako vam za uživanje u miru i suncu ne treba gotovo ništa, ne zaboravite ponijeti dobre cipele, jer je pješačenje jedini način na koji možete razgledati otok na kojem nema automobila.

Denia

Španjolska je odavno prepoznata kao gastronomski raj, no nakon što je chef Ferran Adria zatvorio svjetski poznati El Bulli, mnogi su se ljubitelji hrane zapitali koji mu je restoran vjerodostojna zamjena. Odgovor je Quique Dacosta, u gradu Denia nedaleko od Valencije, nazvan po svom kuharu specijaliziranom za avangardnu mediteransku kuhinju. Restoran je za ovu godinu dobio i treću Michelinovu zvjezdicu čime se izjednačio s El Bullijem.

Soči

Soči je posebno zanimljiv kao domaćin Olimpijskih igara 2014.

Svaki grad izabran za Olimpijske igre doživi ozbiljnu transformaciju. To ne čudi s obzirom na to da sve treba pripremiti za tisuće posjetitelja i sportaša koji će se 2014. natjecati u zimskim sportovima, od klizanja do curlinga. Za potrebe Olimpijskih igara izgrađeni su vrhunska skijaška odmarališta, no Soči je zbog Crnog mora zanimljiv i ljeti, a poznat je i kao lječilišna prijestolnica Rusije.

Sjeverna Švedska

Švedske planine na ovaj popis nisu uvrštene samo zbog prirodnih ljepota, već i zbog kulinarske atrakcije u divljini pod imenom Fäviken Magasinet. Riječ je o restoranu s tek 12 sjedećih mjesta koji vodi 29-godišnji Magnus Nilsson, a mnogi ga ljubitelji hrane smatraju mjestom koje se obavezno mora posjetiti.

Od gradova ili regija izvan Europe na popisu su se našli Auckland, Havana, Ciudad de Mexico, vijetnamski Mui Ne, Larkspur i Desert Hot Springs u Kaliforniji, Panama, kinski Huairou, Doha, južnokorejski Busan, Paro u Butanu, Rio de Janeiro, New York, otok Fogo, Sumba u Indoneziji, Bal Harbour na Floridi, Kansas City, Američka Samoa, mijanmarski Yangon i Nairobi.