ZNANSTVENICI POTVRDILI

I o hrani možete biti ovisni, baš kao i o drogi!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.08.2013 12:27
  • Objavljeno 21.08.2013 u 09:59
debljina debela žena

debljina debela žena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Istraživanje je otkrilo da većina ispitanika koristi hranu za utjehu i bolje raspoloženje. Priznaju i kako su primijetili da hrana s visokim postotkom masnoće znatno poboljšava njihovo raspoloženje, barem nakratko

Žudnja za hranom može biti intenzivna poput žudnje za drogom, pokazuje najnovije istraživanje u kojemu je sudjelovalo 5000 ispitanika. Većina njih je otkrila da osjećaji koje vežu uz određenu hranu nisu ništa drugačiji od osjećaja koji se javljaju u ovisnosti o drogi ili alkoholu.

Dvoje od troje ispitanika redovito osjeća porive za masnom i slasnom hranom, ali istodobno imaju dojam da ih društvo osuđuje, baš poput narkomana.

Oko 76 posto ispitanika ističe da je hrana njihova slabost te je uspoređuju sa slabošću prema cigaretama, alkoholu i drogama. Ispitanici također vjeruju da se nakon što pojedu željenu hranu osjećaju sjajno, baš kao i kad ovisnici uzmu svoju drogu. No kao i kod ostalih ovisnika, ni kod njih taj osjećaj ne traje predugo pa ga moraju svako malo 'proizvoditi'.

Istraživanje je otkrilo da većina ispitanika koristi hranu za utjehu i bolje raspoloženje. Priznaju i kako su primijetili da hrana s visokim postotkom masnoće znatno poboljšava njihovo raspoloženje, barem nakratko. No nakon uzleta većina ispitanika osjećala se puno lošije nego prije. To je još jedna od klasičnih karakteristika ovisnosti.

'Ljudi se naviknu konzumirati određenu vrstu hrane jer im ona na neki način predstavlja pomoć pa se osjećaju bolje. I zato kada se osjećaju loše posežu za tom hranom kako bi im bilo bolje. Najčešće je riječ o masnoj i slatkoj nezdravoj hrani. Sve to dovodi do razvoja ovisnosti koja se, kako pokazuju skeniranja mozga, ne razlikuje od ostalih vrsta ovisnosti', istaknuo je dr. James Stubbs, jedan od znanstvenika koji su se bavili tim istraživanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!