ŽIVJELI!

Hrvati vole pivo i znaju sve o njemu

31.03.2011 u 12:12

Bionic
Reading

Opće je poznato da Hrvati vole pivo, a sada je to potvrđeno i istraživanjem. I ne samo da ga vole, nego i znaju sve o pivu

'Pivo je hranjiv, pristupačan i kul proizvod', zaključilo je više od tisuću ispitanika u dobi od 18 do 65 godina. Svi oni sudjelovali su u ovogodišnjem istraživanju stavova potrošača prema pivu kao prehrambenom proizvodu, piću te pivarskoj industriji uopće. Istraživanje koje je provela Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore pokrenuto je s ciljem što boljeg upoznavanja korisnika piva i njihova stava prema industriji piva.


Prema istraživanju, više od polovine ispitanika, njih čak 55 posto, konzumira pivo te ga doživljava kao pristupačan proizvod koji, uz svoje hranjive sastojke, gasi žeđ i osvježava. Pivo konzumiraju sve dobne skupine, češće se doživljava kao piće za muškarce, a bira se za konzumaciju kod kuće uz obrok, roštilj, odnosno na izletima te prilikom izlaska s društvom.

Većina ispitanika svjesna je činjenice da je pivo bogat izvor zdravih sastojaka poput vitamina, minerala i antioksidansa te zahvalan dodatak pri spravljanju raznih gurmanskih delicija. Također, većina pivopija upoznata je s blagotvornim učincima umjerene konzumacije piva na zdravlje, a posebice u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca.

Zanimljivo je da su mlađi ispitanici najviše upoznati s podatkom da umjerena konzumacija piva, osim u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca, pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Manje je poznata činjenica da pivo ima i druge pozitivne učinke poput poboljšanja probave i metabolizma, prevencije zloćudnih tumora, prevencije kardiovaskularnih bolesti te sprečavanja pojave osteoporoze.

Jedna od predrasuda koja se vezuje uz pivo, a koju je potvrdilo i ovo istraživanje, jest percepcija piva kao proizvoda koji deblja i uzrokuje takozvani pivski trbuh. To dokazuje da većina građana i dalje nije upoznata s nižom kalorijskom vrijednosti piva i neutemeljenošću tvrdnje da umjerena konzumacija piva deblja. Čaša piva ima relativno malo kalorija u usporedbi s čašom soka ili mlijeka.