PROBLEMI U ODRASLOJ DOBI

Hranjenje beba na bočicu uzrokuje pretilost

30.09.2010 u 12:41

Bionic
Reading

Bebe koje hranu primaju putem bočice imaju veći rizik za razne zdravstvene probleme u odrasloj dobi. Zašto? Zbog neprirodno velikog apetita

Najnovije istraživanje pokazuje da bebe koje roditelji hrane umjetnim mlijekom na bočicu imaju puno veće šanse za pretilost i srčane bolesti u odrasloj dobi. Oko 20 posto odraslih pretilih ljudi takvo je upravo zbog hranjenja na bočicu u dojenačkoj dobi.

Bebe koje majke doje same sebi ograničavaju unos mlijeka jer se moraju poprilično namučiti da dođu do njega. S druge strane, djeca koja se hrane putem bočice samo se udobno smjeste i gutaju umjetno mlijeko čak i kada više nisu gladna. To čine jer im mlijeko jednostavno pristiže, a ona ne znaju kada je točno dosta.

Takav način prehrane kod djece gradi veliki apetit za budućnost. Rezultat je pretilost u odrasloj dobi, ali i sve zdravstvene poteškoće koje idu uz višak kilograma. Stručnjaci kažu da bebe ne bi trebalo dohranjivati umjetnim mlijekom sve dok to stvarno nije potrebno. Dojenje je još uvijek najbolji recept za zdravu i situ djecu.