POVOLJNO I UKUSNO

Grah možete jesti do mile volje, a evo i zašto

20.01.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Može se reći da smo na grah navikli od malih nogu jer su nam ga spremale i majke i bake, a i sami bismo trebali nastaviti tu obiteljsku tradiciju jer ova namirnica spada u superhranu

Trenutno ćete lako kupiti šareni i bijeli suhi grah, a pripremite li ga na salatu, kao varivo ili u nekoj drugoj varijanti, organizmu ćete osigurati dovoljno energije da s lakoćom izgurate naporan radni dan.

Grah spada u porodicu mahunarki, a iz Amerike je u Europu stigao u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom. Niste li tijekom ljeta zamrznuli mladi grah, tijekom zime možete lako kupiti onaj suhi.

Kako prenosi Hina, Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki kako bi se podigla svijest o važnosti i snazi proteina i zdravstvenim koristima svih vrsta graha i graška, potakla njihova proizvodnja i trgovina te nove i pametne upotrebe.

'Mahunarke - poput slanutka, graška, graha i leće trebale bi biti sastavni dio zdrave prehrane jer sadržavaju velike količine aminokiselina i bjelančevina biljnog porijekla, pomažu u prevenciji i držanju pod kontrolom kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes i koronarne bolesti, pomažu u borbi protiv pretilosti i pozitivno utječu na okoliš jer sadržavaju brojne elemente koji poboljšavaju plodnost tla', istaknula je Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir

Dakle, grah je odličan izvor bjelančevina, ali ima jako malo masti te zapravo nema zasićene masti i kolesterol. Nadalje, bogat je vlaknima, proteinima i antioksidantima, zbog čega snižava kolesterol, regulira razinu šećera u krvi i proizvodnju inzulina s obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju. Jedna porcija će vam osigurati oko 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Da ga češće uvrstite u dnevnu prehranu, potaknut će vas i njegova hranjivost jer sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij, odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Više je istraživanja potvrdilo da grah ima blagotvorno djelovanje na zdravlje te preventivno djeluje protiv nekih oblika karcinoma, posebno raka debelog crijeva.

Istraživanje na sveučilištu Harvard potvrdilo je da primjerice žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta tjedno imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak ili rak debelog crijeva. Važno je napomenuti da ne sadrži gluten pa ga mogu jesti i oboljeli od glutenske enteropatije odnosno celijakije.

Kupovanje, čuvanje i kuhanje

Bez obzira kupujete li grah u rinfuzi ili već zapakiran, obratite pažnju na to da nema vlage, da su zrna cijela i da nema takozvanih žiški. Čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu, zatvorenog ili poklopljenog u posudi.

Upravo ga je zato važno pregledati prije kuhanja i pranja te ukloniti sve sitne nečistoće. Za razliku od mladog graha, suhi je uvijek potrebno prethodno namočiti u zdjeli s vodom, najčešće preko noći.

Zahvaljujući njegovom blagom i neutralnom okusu, od graha se prave čak i torte, a lako ga je kombinirati s drugim povrćem ili mesom, kako tko voli. No u ovo zimsko doba klasični grah s kobasicama sigurno će svakoga ugrijati.