NOVO ISTRAŽIVANJE

Gljive i zeleni čaj protiv raka dojke

14.03.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Žene koje često konzumiraju gljive i piju mnogo zelenog čaja u velikom postotku umanjuju rizik od nastanka raka dojke, zaključci su najnovijeg istraživanja kineskih znanstvenika

Studija je provedena na 2.018 Kineskinja, a dobiveni rezultati pokazali su da je kod ispitanica koje su konzumirale svježe i suhe gljive rizik od nastanka raka uvelike smanjen. Još manji rizik postoji kod žena koje su pile zeleni čaj.

U istraživanju provedenom na jugoistoku Kine sudjelovalo je 1.009 žena u dobi od 20 do 87 godina, koje boluju od raka dojke te isto toliko zdravih žena. Zhang je po završetku istraživanja ustanovila da je ženama koje su jele deset ili nešto više grama svježih gljiva dnevno za jednu trećinu smanjen rizik od razvoja raka dojke, dok je rizik kod žena koje su konzumirale četiri ili više grama suhih gljiva duplo manji.
Žene koje su uz to svakodnevno pile i zeleni čaj smanjile su rizik od razvoja ove opake bolesti za još 11 do 18 posto.

U Kini je broj žena koje boluju od raka dojke u odnosu na razvijene zemlje manji četiri do pet puta. Dr. Min Zhang sa sveučilišta Perth u Zapadnoj Australiji kao glavni razlog toga navodi tradicionalnu kinesku ishranu, prenosi Reuters.