EGZOTIČNA ODREDIŠTA

Gdje svjetski bogataši kupuju kuće za odmor?

16.07.2011 u 08:24

Bionic
Reading

Među celebrityjima A klase odavna nije u modi nakrcana šuma turista tipa Ibiza ili Saint Tropez, nego udaljeni kutak s nedirnutom prirodom, one bosonoge arkadije gdje vam ne dodijavaju obožavatelji i bankari od kojih inače živite. U modi su karipski otoci, a i malo šire. Do njih je teško doći, ali problema nema ako ste vlasnik kakve jahtice ili zrakoplova

Zamislite dugu pješčanu plažu bez prepečenih turista, plavo nebo, dupine koji iskaču iz tirkiznog mora, radosno sunce, hlad ispod tropskog zelenila, a škampi sami skaču u usta. Tako vjerojatno doživljavate rajsku idilu, pjevušeći onaj stari šlager 'Tri palme na otoku sreće'. Kako doći do čarobnog otoka? Za 100.000 dolara kupite satić za ronioce ograničenog broja primjeraka Richarda Millea RM 028, nazvanog po čuvenoj karipskoj regati Voiles de St. Barth, odgovarajuću jahtu možete dobiti već za stotinjak milijuna i – bingo! Tamo ste!

Barem ako se zovete Madonna, a ako ste zaista Madonna, možete si dozvoliti razmaženi luksuz da na maldivskom otoku Soneva Fushi pokažete solidarnost sa svojim batlerom, gacajući bosonogi kao što to i on čini ispod grozdova sočnoga tropskoga voća. Tu možete biti bosonogi, ali ne i plitkodžepi, ako želite postati vlasnici jednog od tisuću i nešto otoka, četiristo kilometara jugozapadno od Indijskog poluotoka. Naime, na Maldivima nekretnine odnedavna mogu kupovati i stranci.

Madonnin otok, koji domaći još zovu Kunfunandhoo, intimni je kutak s pješčanim plažama, koraljnim grebenima i šumom palmi u sredini. Obići ćete ga za 45 minuta, a chef Bjorn van der Horst, okrunjen Michelinovom zvjezdicom, ponudit će vam raskošan domaći jelovnik s delicijama od morskih ježeva, školjki i jastoga. Među celebrityjima A klase odavna nije u modi nakrcana šuma turista tipa Ibiza ili Saint Tropez, nego udaljeni kutak s nedirnutom prirodom, one bosonoge arkadije gdje vam ne dodijavaju obožavatelji od kojih inače živite.

No tu je i mali problem: najviša točka Maldiva je samo nekoliko metara nad morem, što otoke čini posebno ranjivim u slučaju oluja i podizanja razine mora. Prije dvije godine maldivska je vlada uputila upozorenje svijetu da će im se otoci potopiti, ako se ne zaustavi proces globalnog zatopljenja, ali paleogeofizičar dr. Nils-Axel Mörner odgovara da na temelju četrdesetogodišnjeg proučavanja može potvrditi da nije riječ ni o kakvoj stvarnoj opasnosti. Stoga onaj koji vjeruje tom švedskom stručnjaku, a ne brine za dugoročne prognoze, može krenuti u potragu za vlastitim rajem, ukoliko ima 2,5 milijuna dolara, kolika je početna cijena najma otoka na najviše 34 godine jer se ovdje otok ne može kupiti za svagda.

Madonnin otok na Maldivima domaći još zovu Kunfunandhoo

Iskreno rečeno, sva ta priča o osami, raju i tako to ponekad i nije suviše praktična, ali je jako u modi među onima s viškom para. A ti s viškom para moraju slijediti modu - to im je u opisu radnog mjesta - pa otočići na Maldivima, poput dobre jahtice, ubrzano postaju statusni simbol jet-seta. Za one koji ipak vole više udobnosti, a manje egzotike, rješenje se može naći na otoku Soneva Fushi, drugom po veličini u maldivskom arhipelagu, 30 minuta vožnje zrakoplovom od maldivske prijestolnice Male, okruženog koraljnom lagunom i sa svega 65 stanovnika, dovoljno da vas mogu opslužiti. Za 15 milijuna dolara ovdje možete dobiti vilu površine 3.700 četvornih metara sa šest spavaćih soba, gostinjskim bungalovima, odvojenim kućama za služinčad, fitnes centrom i kućom za masažu, vinskim podrumom, bibliotekom, odvojenom vilom za ručanje i, dakako, privatnom pješčanom plažom, sve opskrbljeno solarnom energijom i filtriranom vodom. Prvi kupac je bio neki Francuz, koji je želio ostati anoniman, plativši sedam milijuna dolara za vilu s četiri spavaonice i blagovaonom iz koje se ide ravno u azurni ocean.

Osim Maldiva, trenutno se nude slične lokacije na kojima djevičanska nevinost tropskih ljepota ustupa luksuzu za izabrane. Nemojte se iznenaditi ako među izabranima prepoznate i pokoje naše ime. Doduše, nisu uspjeli, ali su se barem trudili. Evo nekoliko takvih destinacija:

Mustique:
Jedan od najstarijih lokacija, privatni otok u Zapadnoj Indiji, kreirao je prije pola stoljeća Škot Lord Glenconner kao otočko svetište za umorne od uobičajenih turističkih meka. Jednu od vila multimilijunaš je poklonio sestri britanske kraljice, princezi Margareti, i tako je rođena omiljena destinacija jet-seta, od američkog dizajnera Tommyja Hilfigera do vječnog Micka Jaggera. Tipična vila s četiri spavaonice ovdje je u rangu od dva do 15 milijuna funti, iako su vrlo rijetko na prodaju. Ekscentrični Škot je umro prošle godine u 84. godini, a karipski otok je, na iznenađenje žene, djece i unuka, ostavio lokalnom vjernom slugi, 43-godišnjem Kentu Adonaiju.

Kajmanski otoci: Dobili su ime po vrsti guštera, a taj prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva u zapadnom dijelu Karipskog mora, 750 kilometara južno od Floride, sastoji se od tri otoka Velikog i Malog Kajmana te Kajman Braka. Budući da 90 posto od 27.000 stanovnika, živi na Velikom Kajmanu, Mali Kajman dužine 15 i širine kilometar i pol sa 150 stanovnika, kao i Kajman Brak dug 16,5 i malo više od tri kilometra sa 2.000 stanovnika, ostaje strancima, naročito majstorima offshore bankinga, budući da su otoci glavni međunarodni centar za izbjegavanje poreza. Ovdje se mogu skrasiti tajkunčići manjeg kalibra jer je početna cijena malog apartmana samo 190.000 dolara, iako malo bolji apartmani i bungalovi uz more stoje od 956.000 do 2,4 milijuna dolara. Nije loše znati da sva tri otočića imaju zračne luke.

Mauricijus u Indijskom oceanu:
Na vulkanskom otoku 900 kilometara istočno od Madagaskara, s milijun i nešto stanovnika s kojima se morate sporazumijevati na šest jezika, uvjeti kupnje nekretnina su prilično strogi, što je dodatni razlog za manju navalu, a i da do njega dođete, morate oploviti više od pola Afrike. Ukoliko kupac preživi sve administrativne zamke i odluči se za nekretninu u nekoliko uređenih obalnih zona, skuplju od 500.000 dolara, ima pravo i na državljanstvo, a time i na niže porezne stope. Zainteresiranih je mnogo, naročito iz Afrike i Europe, a u glavnoj zoni na južnoj obali, Villi Valriche, kuće za odmor s dvije, tri i četiri spavaonice mogu se dobiti već od 780.000 dolara.

Eden Island na Sejšelima:
Ovaj umjetni otok površine 56 hektara u zapadnom dijelu Indijskog oceana, jedino je od 115 sejšelskih otoka na kojem stranci mogu bez problema kupiti nekretninu. Ovdje svaka vila ima vlastiti bazen i vez, dok glavna marina može primiti stometarske superjahte, pa ovdje i Roman Abramovič baci sidro. Kućica s pet spavaonica može se dobiti za malo više od tri milijuna dolara, a dobiti državljanstvo također nije problem. Idealno za tajkune koji se ne žele odmarati u Remetincu. To je potvrdio i austrijski tjednik Profil pišući o generalu Vladimiru Zagorcu, koji je sa svog računa 2007. u Banci Austria prebacio 10.000 dolara u Barclays Banku na Sejšelskom otočju, pri čemu se radilo – tvrdio je Profil- o plaćanju pristojbe za rezerviranje kupnje ekskluzivne nekretnine na području Eden Islanda. Pokazalo se ipak da je najljepše ljetovati kod kuće.