RAJ ZA BAKTERIJE

Gdje se sve kriju opasne klice u vašem domu?

23.08.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Pretpostavljate da će kuhinjski pod biti pun bakterija, jednako kao kanta za smeće i WC. Vjerojatno sumnjate da je vaša posteljina prljava, i to s pravom. Više od 80 posto kreveta, tvrde rezultati jednog američkog istraživanja, dom je grinja koje su pristigle iz susjedstva kako bi uživale u mrtvim stanicama kože. No jeste li znali da se i pribor kojim čistimo domove urotio protiv nas te da nas zapravo čini bolesnima

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Arizoni otkrilo je fekalije u 50 posto usisavača, opasnu E. coli u 13 posto i plijesan u čak 100 posto četki za usisavanje koje su testirane, piše stranica Foxnews.com. Nedavno su otkrivena još četiri iznenađujuća mjesta u kući gdje opasni  mikroorganizmi caruju.

Stroj za pranje rublja

Čak i ako redovito perete rublje, tragovi izmeta se još uvijek drže na prljavom rublju, tvrde mikrobiolozi sa Sveučilišta u Arizoni. 'Ako opteretite stroj velikom količinom rublja, možete prenijeti oko 500 milijuna bakterija E. coli na stroj pa može zaraziti i druge odjevne predmete koji tako sami uzgajaju klice.'

Perite najprije bijelo rublje na najvišoj temperaturi. Jednom mjesečno stavite izbjeljivač s klorom i pokrenite jedno pranje bez rublja. To je posebno važno za perilice s prednjim vratima budući da voda ostaje na dnu strojeva dopuštajući bakterijama da se množe.

Stroj za pranje suđa
Korica kajgane sjajan je doručak za klice. Ako ne perete redovito suđe, količina bakterija se povećava. Čak i kad ostatke hrane ne primjećujete, na posuđu ostaje dovoljno hrane u vodi kojima se bakterije mogu hraniti. Vrata perilice također mogu biti kontaminirana gljivicama i crnom plijesni budući da se na vanjskim rubovima perilice nikada ne postižu dovoljno visoke temperature kojima bi se ubile sve klice.

Ako ne planirate uskoro napuniti perilicu, isperite posuđe vodom i deterdžentom. Povremeno jakim sredstvom za pranje operite perilicu na prazno.

Četkica za zube
Jedna je studija utvrdila da je gotovo polovica nikada korištenih četkica za zube zaražena bakterijama, a stanje postaje još gore kad četkicu krenemo upotrebljavati. Naša usna šupljina sadrži više od 500 različitih vrsta bakterija. A ako ostavite četkicu da leži na umivaoniku, riskirate da pokupite i fekalne bakterije. Kapljice vode iz WC-a mogu poprskati umivaonik i kadu i tako prenijeti bakterije koje niste željeli.

Redovito perite četkice u praznoj perilici za suđe, sugerira studija koja tvrdi da se ovom metodom iskorjenjuju gotovo sve bakterije koje uzrokuju bolesti. Druga mogućnost je da potopite četkicu u vodu za ispiranje i držite je 20 minuta.

Spužva
Sudoper je najprljavije područje u kuhinji, a spužva za pranje raj za bakterije. Prema nedavnom istraživanju, gotovo trećina testiranih krpa i kuhinjskih spužvi bila je kontaminirana streptokokima (uključujući i neke otporne na antibiotike) čak dva puta više nego zahodska školjka. Ubacite spužve u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu te ubijte klice na visokoj temperaturi.

Posteljinu perite jednom tjedno, a ručnike najmanje svaka tri dana. Nikad ih ne ostavljajte na vlažnoj hrpi.