#DOBREPRIČE

[FOTO] Tapete kao neprolazan trend u uređenju interijera: Upoznajte Josipu Maras, nagrađivanu dizajnericu čiji radovi krase prostore diljem svijeta

06.02.2022 u 19:26

Bionic
Reading

Zidne tapete mnogima od nas ostale su u sjećanju iz nekadašnjih vremena, u kojima je skoro svaki stan imao neki pomalo sumoran uzorak na zidu. Nakon stanke u 90-ima opet su u modi i njihova popularnost ne jenjava. Iza ideje o genijalnim tapetama inspiriranim umjetnošću i nastalim na domaćem tržištu stoji grafičarka, slikarica i dizajnerica Josipa Maras. Na tržištu poznatije kao Studijo Tapete, produkt su digitalnog slikarstva, moderne tehnologije i hrvatskog dizajna te su pravo osvježenje na tržištu proizvoda za dom

Ovaj zidni ukras uživao je nekada veliku popularnost. Još u XIV. stoljeću ljudi su ukrašavali zidove rudimentarnim vrstama tapeta od gravirane ili istrošene kože, u doba renesanse tekstilnim tapetama od brokata ili damaska dok su vrijeme baroka obilježile tapete s raskošnim printom. U 60-im godinama prošlog stoljeća dobile su izraženije boje, 70-ih su postale in fototapete, a osamdesete su donijele trend reljefnih tapeta.

Dvijetisućitih maštoviti i kreativni dizajneri, među kojima je hvaljena i nagrađivana Josipa Maras, uljepšavaju brojne luksuzne hotele diljem svijeta te ostale ugostiteljske i trgovačke objekte i domove. Riječ je o posebnim custum made tapetama, svojevrsnim umjetničkim remek-djelima s originalnim elementima koje mogu oplemeniti svaki prostor. Ovo je priča o ostvarenju hrvatskog sna.

'Raditi ono što voliš i živjeti od toga san je većine radno aktivne populacije, neovisno o tome čiji ti grb stoji na putovnici. Još kao dijete jako sam voljela crtati. U petom razredu mama me odvela u specijalizirani dućan sa slikarskom opremom u Mostaru. Znam samo da ni 10 godina kasniji odlazak u Gardaland nije nadmašio to oduševljenje. Tada sam dobila prvi profesionalni pribor i štafelaj. Uslijedile su brojne samostalne i grupne izložbe, a u trenutku odabira fakulteta jedino što je dolazilo u obzir bili su fakulteti na kojima se crta. Nakon završenog Grafičkog fakulteta pokrenula sam liniju ilustracija pod nazivom 'Marastracije'. S njima sam ušla u svijet interijera, a interijeri su me doveli do tapeta. Sudbina je to koju sam godinama izazivala', kaže nam Josipa na početku razgovora.

Iza nje su brojna priznanja, a nedavno je primila 'poduzetničkog Oscara' - Međunarodni ekonomski forum Perspektive dodijelio joj je nagradu Stvaratelji za stoljeća za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

''Stvaratelji za stoljeća' za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi bila je moja prva nagrada otkad sam se upustila u poduzetničke vode. Došla je potpuno stihijski, mail me dočekao u noći, dok sam još radila od doma. Ta faza života za mene je bila najizazovnija do sada. Tapete su vrlo brzo bile objeručke prihvaćene sa svih strana, radila sam svaku sekundu koju sam mogla izdvojiti od obiteljskih obaveza. Tu sam godinu cijelu provela tako što bih danju žonglirala kao majka, direktorica, logističarka, dostavljačica, čistačica, a noću, kada bi djeca zaspala, skuhala bih si kavu oko 22 sata i otišla raditi u ured četiri, pet sati. Ili dok netko ne bi zaplakao.

Tada je muž radio na terenu kao naftni inženjer u Ukrajini i Kazahstanu te ga ne bi bilo po mjesec dana. Također, u tom periodu saznali smo da nam je sin u spektru autizma i prihvaćanje svih informacija koje su svakodnevno dolazile za mene je bilo vrlo teško i izazovno. Vrijeme samo za mene, koje mi je bilo itekako potrebno, bilo je navečer, kada bih crtala. To je bila moja terapija', priznaje Josipa.

U moru takvih neispavanih noći stiglo joj je priznanje. Ono joj, kaže, nije bilo vjetar u leđa, bila je to bura koja ju je nosila. 'Jako sam zahvalna svima koji su tada prepoznali ono što radim i uručili mi priznanje', ističe. U 2021. na policu s nagradama stigle su još dvije.

Studijo tapete dobio je prestižnu nominaciju za German Design Award, a tapeta Maslinik osvojila je Archiproducts Design Award. Ta dva svjetska priznanja otvorila su nam vrata cijelog svijeta te smo nakon toga krenuli izvoziti u zemlje koje smo nekad sanjali. Svakodnevno dobivamo i radimo projekte u cijeloj Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji, pa čak i Indiji', pohvalila se naša sugovornica.

Sve njezine tapete produkt su digitalnog slikarstva. 'Budući da sam se godinama bavila klasičnim slikarstvom, dajem si pravo konstatirati da digitalno slikarstvo nema nimalo manju vrijednost od klasičnog, dapače. U oba načina ono ključno što stoji iza svega je ruka. Ljudska ruka. Nebitno je je li olovka koju drži ta ruka drvena ili digitalna. Za digitalno slikarstvo potrebna su puno veća tehnička znanja, kao i rad u različitim programima. Nakon iscrtavanja u nekoliko programa dobijem željen izgled tapete, zatim je stavljamo u interijer da vidimo kako izgleda te se rade neke korekcije', opisuje Josipa.

U procesu narudžbi svaku tapetu rade prema dimenzijama zida. 'Klijentima dajemo mogućnost prilagođavanja boja, tonova i rasporeda elemenata. Nakon njihove autorizacije tapeta ide u izradu. Tisak se odvija na bazi vode i potpuno je bez mirisa i štetnih kemikalija te kao takvi imamo certifikate za ekoproizvod. Materijali od kojih izrađujemo tapete izrazito su kvalitetni, a klijenti mogu birati između nekoliko vrsta', pojasnila je.

  • +9
Josipa Maras Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pitamo je ima li omiljeno mjesto na koje se voli vraćati i gdje crpi inspiraciju. 'Pinterest je uvijek poželjna meka za inspiraciju. No meni je važnije to da si redovito priuštim vrijeme samo za sebe koje volim provoditi trčeći u prirodi i crtajući uz neku dobru glazbenu podlogu. Boravak u zelenilu i fizička aktivnost općepoznato su ljekoviti i meni se to pokazalo jako dobrim izvorom inspiracije. Tada mozak potpuno drugačije radi, vidi stvari koje ne vidi kada je okružen svakodnevicom. Naravno, tu su i poneka putovanja i interijeri koje volim obilaziti te biti okružena divnim ljudima i dizajnerima interijera, razgovarati s njima, osluškivati njihove potrebe i želje i probati ih pretočiti u neke zidove koji će biti nosivi, bez obzira kakva im je konstrukcija', ističe.

Digitalno slikarstvo ima svevremenske motive, no zanimalo nas je postoje li neki koji se najviše traže. 'Kao i klasično, tako je i digitalno slikarstvo podložno promjenama stilova. Na tržištu se stalno pojavljuju nove tehnike, načini obrade i izrade. Od pamtivijeka je priroda nepresušan izvor inspiracije svih grana umjetnosti, pa tako i digitalnog slikarstva. Traženi motivi također podliježu lokalizaciji. Masline, more, školjke nešto su što definitivno teško pronalazi mjesto na planinama i skijalištima dok nas na obali milo gledaju i redovito udomljavaju. I obrnuto... Palme se teško mogu sresti na planinama, a sve od navedenog vrlo su traženi motivi', objašnjava nam.

Kada su u pitanju uređenje i ukrašavanje prostora, Josipa je savjetovala kad se treba odlučiti za njezin proizvod, na što obratiti pažnju i u konačnici kako odabrati tapetu. 'Kao što naglašavamo našim klijentima, mi idemo na kraju. Studijo tapete nude u potpunosti prilagodljiv proizvod zbog cjelokupnog procesa proizvodnje koji se odvija u Hrvatskoj pa smo vrlo brzi u ispunjavanju rokova. No planiranje i slaganje interijera faza je koja uglavnom započinje puno ranije. Imamo izuzetnu čast i zadovoljstvo surađivati s velikim brojem arhitekata i dizajnera interijera, a oni nas već poznaju, znaju naše mogućnosti i s čime mogu računati.

Ako se dio planiranja prepusti nekoj stručnoj osobi, sve bude definirano puno ranije nego što je to potrebno za izvedbu. Inače, tapetu nije lako izabrati, pa čak i ako nisi Djevica po horoskopu. No tu je naš cijeli tim koji već ima dosta iskustva i spremni smo pomoći u odabiru. Svakako uvijek savjetujemo da se prvo pregleda naša ponuda tako da vidimo neki uži izbor onoga što se sviđa pojedinoj osobi jer će ipak ona boraviti u tom prostoru', kazala je.

Otkrila nam je i koji bi dezen tapeta uvijek preporučila i zbog čega. 'Sva ponuda tapeta 'Basic' nešto je čime se ne može pogriješiti. To je grafički prikaz raznolikih tkanina koje izrađujemo na lanenoj tapeti u boji po želji. Njima ukrašeni zidovi izgledaju vrlo otmjeno, elegantno i toplo. Posebno ako se kombiniraju s dominantnijom tapetom iz drugih kategorija', savjetuje Josipa.

Pitali smo je koliko je teško ostati kreativan i inovativan u poslu koji zahtijeva da uvijek budeš drugačiji. 'Za sada to nije nimalo teško. Ono što meni osobno predstavlja problem je vrijeme i što nam dan svima traje 24 sata. Svakodnevno osjećam da imam još toliko toga dati, naučiti i nacrtati, ali uz sve druge obaveze koje nosi dan jednostavno ne stignem raditi onoliko koliko bih htjela. No nadam se da će se neke stvari ubrzo bolje posložiti i da ću opet imati faze u kojima ću za stvaranje moći izdvojiti puno više vremena', iskrena je.

Smatra li da su njezine tapete svojevrsni energetski aktivatori i da mogu utjecati na prostor u kojem živimo? 'Apsolutno. Prostor u kojem boravimo puno govori o nama i kada dobijem slike interijera, zaista često mogu otprilike znati o kakvim osobama se radi. Naše tapete nisu komad tkanine, one su umjetnost, kao i pjesma. Ona nije skup riječi na jednom mjestu. Ona je nešto što nas diže, spušta, hrani i nadahnjuje. Tako je i s tapetama. Svaka naša tapeta priča svoju priču. Ako je udobno smjestite, svakako će pogled na nju imati blagotvoran učinak na raspoloženje', ponosna je.

Osim dekorativnih, Studijo u svojoj ponudi ima vodootporne tapete. Koriste se za oblaganje tuš kabina, zidova oko kade, cijelih kupatila ili wellness prostora te tako uljepšavaju prostor cjelovitim dizajnom bez fuga.

'Sustav vodootpornih tapeta patentiran je na međunarodnom nivou i sastoji se od više komponenti – primera, specifične vrste ljepila, fiberglasa i zaštitnih slojeva, što omogućava da, pored osnovne dekorativne funkcije, tapete budu dugoročno otporne na vodu i vlagu, kao i na sredstva za čišćenje. Njihova velika prednost je i činjenica da prilikom renovacije nije nužno uklanjanje pločica, već ih je moguće uz pripremu podloge staviti i preko postojeće keramike. Također se mogu koristiti u kuhinjama i na svim vertikalnim površinama mogu zamijeniti keramiku', napominje.

Opisala je kako izgleda njezino vrijeme u kojem ne radi. 'Kuham, čistim, grlim, mazim i ponekad kvocam. Kao i svaka mama, supruga, sestra i prijateljica. Imam dvoje predivne djece, Pavlu i Tomu, i supruga Gorana koji mi je prije godinu dana postao i kolega. Zbog te činjenice jako sam sretna i ponosna sam što smo stasali za tu fazu. Posao naftnog inženjera zahtijevao je jako puno odricanja cijele obitelji i u tim fazama hrabro smo ih podnosili. Svako jutro zahvalim Bogu što oboje svoj kruh možemo zaraditi na istoj adresi.

Zato sada radimo od jutra do sutra, nemamo slobodnih dana ni vikenda, no to malo vremena koje uzmemo za odmor trudimo se kvalitetno provesti. Ali nismo ni mi savršeni. U posljednje vrijeme najčešće se družimo tako što popodne i vikendom dođemo s djecom u proizvodnju. Na jednom stolu oni boje, na drugom se crtaju tapete, na trećem se pišu ponude i računi. Ova faza je poprilično zahtjevna za sve nas, ali smo je svjesno odabrali i duboko vjerujemo da će sva ova odricanja uroditi plodom i da će doći vremena u kojima ćemo imati malo više slobodnog vremena', smatra dizajnerica.

U svom domu poprilično često mijenja tapete. 'U jednoj fazi života radila sam to svaka dva, tri mjeseca pod izlikom da isprobavam materijale. Sada dom miruje i u fazi sam uređivanja naše male tvornice koja je počela s radom početkom ove godine. U njoj svakodnevno promijenim nekoliko želja, a sreća da zidovi još nisu došli na red, pa se stignem još koji put predomisliti', priznaje. Na kraju smo se dotakli planova u budućnosti.

'Fasadne tapete su proizvod u završnoj fazi testiranja. Jako smo zadovoljni time kako izgleda. Ono što nam je sada velika preokupacija prva je hrvatska tvornica tapeta koja je krenula s radom početkom ove godine. Jedinstven je projekt na ovim prostorima po tome što su svi strojevi namijenjeni i izrađeni samo za proizvodnju tapeta različitih vrsta. To je nešto na čemu smo intenzivno radili zadnjih pola godine, a sada smo u završnoj fazi. Cijeli proces je vrlo složen i zahtjevan sa svih stajališta. Pored financijskih ulaganja, zaposlili smo nove ljude i na to sam jako ponosna. S ovim proizvodnim pogonom dobili smo jako velike kapacitete. Vrijeme će pokazati jesu li nam veći snovi ili kapaciteti. Mi samo znamo da ćemo se i dalje truditi i raditi najbolje što znamo', zaključila je Josipa.