SVE BLAGODATI

Evo zašto je šipak čuvar lijepe kože

05.11.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Ne samo da je šipak popularna hrana zbog svog slatkasto-kiselkastog okusa, nego predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji nam jamče zdravlje i ljepotu. Saznajte točno kako!

Tajna blagotvornog učinka šipka na kožu i zdravlje krije se u antioksidansima, moćnim borcima protiv molekula zvanih slobodni radikali koje dovode do bolesti i uzrokuju starenje kože.

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka ili uličar, sve su to nazivi ovog sočnog ploda koji se često koristi za želee u kolačima, kao čaj ili sok. Šipak je grm (Punica granatum) ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadrži i vitamin B3 (niacin) te vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu).

Znate li za što je sve šipak dobar?

Protiv starenja
Šipak može pomladiti kožu iznutra, ali jednako tako izvana. Šipkovo ulje učvršćuje epidermu (vanjski sloj kože koji je na glavnom udaru faktora iz okoliša, poput sunca, vjetra, hladnoće ili onečišćenog zraka), što zauzvrat smanjuje vidljivost bora, ali i sprečava stvaranje novih. Ako želite imati sjajnu i čistu put, svakoga dana popijte čašu soka od šipka.


Riješite se prištića
Kao što je plaža puna kao šipak, tako je šipak prepun vitamina C koji regulira stvaranje sebuma – masnog sloja na površini kože koji je štiti od vanjskih utjecaja, ali koji također sudjeluje u stvaranju prištića. Jednako tako, šipak može pospješiti cirkulaciju, što je vidljivo u izgledu kože.

Učinak na kolagen
Protein kolagen osigurava mekoću, čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled kože, a tu vam šipak može biti od velike pomoći, s obzirom na to da zaustavlja razgradnju kolagena u tkivu. On pospješuje rast fibroblasta (ustvari je riječ o stanicama koje stvaraju elastin i kolagen) i tako osigurava mekoću i podatnost kože.

Više pročitajte na ordinacija.hr.