POPULARNO JELO

Evo zašto je ova zdrava i jeftina namirnica prepuna vitamina savršen zimski obrok

22.11.2019 u 06:21

Bionic
Reading

Kiselo zelje, omiljena zimska namirnica, prava je riznica vitamina i minerala. Osim što je ukusno, prepuno je vitamina C, a ima i vitamina A, B12, magnezija, željeza, folne kiseline, kalcija, kalija, fosfora... Trebamo li još koji razlog za njegovo uvrštavanje na svakodnevni jelovnik?

Zbog nevjerojatnih zdravstvenih blagodati kiseli kupus, nepravedno zapostavljenu namirnicu, ne bi trebalo izbjegavati, osobito u zimskim danima.

Naime ranija studija pokazala su kako je kiselo zelje vrlo djelotvorno i u borbi protiv karcinoma. Pokazalo se da tijekom procesa fermentacije nastaju izotiocijanati koji usporavaju rast stanica raka. Glukozinolati otkriveni u kiselom zelju pomažu pak u aktiviranju prirodne obrane stijenki arterija od oštećenja. Ovo istraživanje je otkrilo i da je ono bolji izbor od sirovog kupusa u borbi protiv raka.

Kiseli kupus sadržava i vrijedne probiotičke bakterije pa ga se preporučuje bolesnicima nakon terapije antibioticima ili kemoterapije jer blagotvorno djeluje na probavu te je odličan način obnavljanja razine zdravih crijevnih bakterija.

Probiotike, kojima obiluje kiselo zelje, trebalo bi redovito unositi u organizam jer su velika pomoć u zaštiti protiv bolesti, osobito tijekom hladnijih dana, kada vladaju gripa i prehlade. Pokazalo se da probiotici luče zaštitne tvari koje mogu pokrenuti imunološki sustav.

Zanimljivo je i to da kupus zadržava cijenjene karakteristike kupusnjača (cvjetače, prokulica, kelja i dr.), a kiseljenjem dodatno dobiva na vrijednosti.

Ova ukusna namirnica ubrzava metabolizam i potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Tako učinkovito čisti i regenerira jetru, pročišćava organizam, jača otpornost i čak usporava starenje.

Budući da je prepuno vitamina i minerala, kiselo zelje odlično je i za one koji žele izgubiti višak kilograma, ali i za opću detoksikaciju organizma. Možda ne znate, no kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a može se upotrijebiti i za ublažavanje uboda pčele ili ose. Na mjesto uboda stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom - osjetit ćete poboljšanje.

SEZONA GRIPE

Evo kako nabildati imunitet i lakše se oduprijeti virozama

Pogledaj galeriju

Mnoga su istraživanja pokazala i da osobe koje često konzumiraju kiseli kupus imaju jači imunitet, a pozitivno utječe i na raspoloženje.

Kako bi se najbolje iskoristile sve hranjive tvari, kiseli kupus je, ističu nutricionisti, najbolje jesti sirov ili kao salatu s malo bučinog ulja. Naravno, možete ga i kuhati, peći, pirjati i poslužiti sa žitaricama ili sa sočnim kobasicama, što je za mnoge omiljeni zimski obrok.

Ne treba zaboraviti i na zdravstvene blagodati soka od kiselog kupusa, tzv. rasola. Prepun vitamina C, E, K i B, kao i vitamina A, vrlo je učinkovit u liječenju čira na želucu i dvanaestercu, a stari je lijek i u borbi protiv mamurluka.