SJAJNA IDEJA

Evo kako u kuhinji uzgojiti celer, kupus i luk

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 13.04.2014 08:36
  • Objavljeno 13.04.2014 u 08:36
kuhinja

kuhinja

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Sigurno vam se dogodilo da ste posegnuli za lukom te uočili mlade izdanke koji su izrasli. Upravo je to ideja cijelog projekta ponovnog uzgoja biljaka. Naime, od otpadaka koje biste inače bez razmišljanja bacili, uz minimalno truda možete uzgojiti celer, mladi luk, kupus, krumpir pa čak i avokado te uvijek pri ruci imati svježe namirnice

Mislite da je nemoguće ili jako teško kod kuće uzgojiti biljke? Varate se! Od sada i vi možete imati svježe povrće i začine koji vam rastu na dohvat ruke.

Celer
Odrežite stabljike celera od baze kao i inače, ali umjesto da bijeli korijen bacite, stavite ga u staklenu prozirnu čašu s vodom i ostavite na osunčanom prozoru. U roku od nekoliko dana primijetit ćete novu zelenu stabljiku koja raste iz korijena. Vodu promijenite svakih nekoliko dana. Vidjet ćete kako biljka cvjeta, pa čak i onda kada vanjski dio biljke počne blijedjeti i gubiti boju. Nakon što izraste novi celer, biljku premjestite u vrt ili u lonac sa zemljom kako bi mogao nastaviti rasti, piše Yahoo Shine

Mladi luk
Bijeli korijen iskoristite kako biste osigurali stabilan i obnovljiv izvor za uzgoj mladi luk. Jednostavno stavite korijen u staklenu čašu s vodom, a odrezani krajevi neka vire iznad vode. Čašu stavite na kuhinjski prozor, a zeleni izdanci će nastaviti rasti. Povremeno promijenite vodu u čaši, a ovu sjajnu namirnicu ćete uvijek imati dostupnu pri ruci. Isti način možete koristiti i za uzgoj komorača i poriluka.

Kupus
Kao i celer, kupus, ali i bok choy i salata, mogu biti ponovno uzgojeni iz korijena. Iako se kupus također može ponovno uzgojiti u vodi, sađenje u plitkoj zemlji može biti znatno učinkovitije. Pobrinite se da tlo bude prilično vlažno prvih tjedan ili dva kako bi se potaknu rast.

Krumpir
Mladi izdanci krumpira, ako dovoljno dugo stoje, ponekad počnu nicati već u smočnici. Kako biste kod kuće uzgojili krumpir, izrežite ga na dijelove, a klice stavite u vodu. Nakon što izbiju nove klice, biljku premjestite u vlažnu zemlju kako bi se nastavila razvijati i rasti.

Avokado
Velika koštica koja se nalazi u sredini avokada zapravo je sjemenka spremna izrasti u novi avokado. Utisnite tri čačkalice u sredinu sjemenke te stavite u čašu koja je do pola napunjena vodom. Redovito mijenjajte vodu, a nakon nekoliko tjedana niknut će nova stabljika. Ponovni uzgoj avokada malo je veći izazov, ali je svakako vrijedno truda.

Češnjak
Uzmite jedan režanj češnjaka i stavite ga u posudu s vlažnom zemljom, a posudu smjestite na osunčano mjesto. Kada niknu male stabljike, njih odrežite kako biste uzgojili korijen. Mladi izdanci češnjaka prava su poslastica, a možete ih peći ili upotrijebiti za pesto.

Đumbir
Rizom đumbira ('korijen' koji se koristi za kuhanje) vrlo se jednostavno uzgaja kod kuće, ali može potrajati malo dulje. Dio rizoma stavite u vlažnu zemlju i smjestite u osunčani dio sobe, ali dalje od izravno sunčeva svjetla. Izdanci će prilično brzo postati vidljivi, ali to će potrajati nekoliko mjeseci prije nego što bude spreman za upotrebu. Kada đumbir izraste, izvadite ga za upotrebu i, naravno, ne zaboravite odrezati komadić za ponovnu sadnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!