POPUT PROFESIONALCA

Evo kako možete sami obojiti kosu bez greške

18.12.2016 u 09:52

Bionic
Reading

Bojenje kose u svoja četiri zida lakše je nego ikad, uz jednostavne savjete za početnike koji će vam pomoći da odaberete odgovarajuću boju, saznate kako to najbolje izvesti te pripremite sve što vam treba za transformaciju kose

Ako vam je dosadilo uzaludno objašnjavanje frizerki kakvu boju kose želite ili ste trenutno u besparici, a vaš izrast ne mari za tim što nemate prebijene kune u džepu, ne brinite. Nema toga što ljudska ruka ne može savladati, pa čak i ako niste profesionalac, postoji način da obojite kosu kao da to jeste.

Pogledajte kojih pravila se trebate pridržavati kako bi vaša kosa izgledala kao da ste izašli iz salona:

1. Ne činite drastične promjene

Najpoželjnije je da u dućanu odaberete boju koja je približno najsličnija vašoj boji kose ili nijansu do dvije drugačiju. Budite sigurni da će boja koju ste odabrali odgovarati vašem licu i tenu. Najvažnije je postići prirodan izgled. Ako se ne možete odlučiti između dvije nijanse, odaberite radije onu svjetliju jer ju je kasnije lakše prekriti.

Bitno je uskladiti boju kose s tonalitetom kože. Damama s toplijim nijansama kože lica najbolje će pristajati zlaćane nijanse, boja meda ili lješnjaka, dok one svjetlije puti mogu odabrati neutralne nijanse poput plave. Postoje naravno i iznimke kada tamnoputim djevojkama stoje i svjetlije nijanse i obrnuto, no za veliku većinu vrijede ova pravila.

2. Nabavite potrebna pomagala

Prije nego započnete s bojanjem kose, opremite vašu kupaonicu svim potrebnim alatima koji će vam biti potrebni, tako da izgleda kao da ste u svom malom privatnom salonu. Pri ruci trebate imati staru odjeću i ručnike za kojima nećete žaliti ako se unište, vazelin kojim ćete namazati dio oko glave gdje počinje rasti kosa kako bi izbjegli mrlje od farbe na koži, zatim rukavice, tajmer, četkicu za farbanje, kopče i zdjelicu za farbu.

3. Posvijetlite vrhove kose

Umjesto da radite pramenove po cijeloj dužini kose, držite se ombre ili balayage stila bojanja kose. Zašto? Rađenje pramenova uz pomoć folije ili od vrha korijena na dolje mnogo je zahtjevnije za izvesti i bilo bi bolje da tu tehniku ostavite profesionalnim frizerima. Posvjetljivanjem donjeg dijela kose balayage tehnikom postići ćete prirodniji izgled kose, nego što biste postigli običnim pramenovima. Inače, začetnik balayage stila bojanja kose je poznati talijanski frizer Rossano Ferretti koji brine o uvijek savršenoj kosi vojvotkinje Kate Middleton


4. Budite svjesni svoje kose

Ako vam je jako suha i oštećena, brže će upiti boju. Najčešći problem predstavljaju rascvjetani vrhovi koji su obično najoštećeniji. Stoga bi bilo dobro njih ostaviti za kraj i proći kistom kroz njih u posljednjim minutama bojanja kose.

5. Prije bojanja kose napravite jednostavan test

Ako niste sigurni u boju koju ste kupili u drogeriji, bilo bi najpametnije testirati ju prije nego napravite katastrofu i požalite što ste se upustili u samostalno uljepšavanje kose. Uzmite pramen s unutarnje strane kose i obojite samo njega. Prije nego nastavite s bojenjem ostatka kose, provjerite finalni rezultat na danjem svjetlu, a ne u kupaonici gdje nećete uspjeti vidjeti stvarnu boju. Ako ste zadovoljni onime što vidite, možete nastaviti s bojenjem cijele kose.

6. 'Podijeli pa vladaj'

Kako biste jednako obojili sve dijelove kose, bitno je kosu pravilno raspodijeliti. Uvijek bojite kosu počevši od sprijeda prema potiljku, uzimajući tanke pramenove. Ako prekrivate samo korijen kose, bojite samo one dijelove koji zahtijevaju obnovu. Imajte u vidu da prekrivanjem jedne nijanse drugom, mogu nastati mrlje na kosi, bojate li ju cijelom dužinom.


7. Dajte kosi završni sjaj

Kako bi zaokružili i osigurali naporan rad, uvijek nanesite završni prozirni sjaj na kosu. Zdrava kosa najviše sjaji na suncu, pa sukladno tome, ako uključite hidratantnu masku za kosu u svoj režim pranja kose, dobit će sjajniji i zdraviji izgled. Također, važno je da koristite šamponom za obojenu kosu, kao i regenerator, kako bites očuvali svoju novu boju od izbljeđivanja.