JAKE DOZE KOFEINA

Energetska pića nisu učinkovitija od obične šalice kave

17.12.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Energetska pića navodno sadrže moćne sastojke poput taurina, guarana, ginsenga, glukuronolaktoana, vitamina B i drugih spojeva kojima se obećava podizanje mentalne i tjelesne energije. No novo istraživanje tvrdi da je jedini korisni sastojak u energetskim pićima - kofein

Studija objavljena u časopisu Nutrition Reviews utvrdila je da, iako energetska pića često sadrže sastojke kao što su taurin, guarana i ginseng, jedini sastojak koji vas može probuditi dobri stari kofein u velikimkoličinama.

S izuzetkom nekih slabih dokaza postojanja glukoze i ekstrakta guarane u testiranim uzorcima, znanstvenici su pronašli malo dokaza koji potkrepljuju tvrdnje da ostale komponente energetskih pića, osim kofeina, pridonose poboljšanju fizičkih ili kognitivnih performansi.

Ranije ove godine, drugo je istraživanje pokazalo da energetska pića imaju i do 14 puta više kofeina od ostalih bezalkoholnih pića. Liječnici upozoravaju da djeca koja konzumiraju energetska pića mogu nagomilavati kilograme, jer nisu dovoljno aktivna u trošenju kalorija. Energetska pića, koja sadrže između 10 i 270 kalorija po dozi, nikad se ne bi trebala davati djeci, kažu stručnjaci.

Umjesto toga, djeci treba ponuditi vodu utažiti te trebaju piti preporučene dnevne količine soka i nemasnog mlijeka. Kofein u energetskim napicima ponekad doseže toksičnu razinu i do 14 puta veću nego u drugim bezalkoholnim pićima. Taj je stimulans povezan s dijabetesom, srčanim problemima i poremećajima u ponašanju, piše Mail Online.