(R)EVOLUCIJA

Električni automobil prevalio 1.000 km s jednim punjenjem

28.05.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Najveći problem električnim automobilima, osim višesatnog vremenskog roka potrebnog za punjenje baterija, predstavlja deklarirana autonomija koja je, zasad, poprilično manja od one na koju su nas navikli moderni benzinci i dizelaši

Prosječni električni automobil s baterijom kapaciteta 30-ak kWh teško će u normalnim uvjetima prevaliti više od 250 kilometara prije negoli sustav zatraži novo spajanje na naponski izvor. Moderni benzinci, pak, u najvećem broju slučaja bez problema će s jednim rezervoarom prevaliti više od 600 kilometara, dok će dizelaši odraditi i nekoliko stotina kilometara više.

Da su i električni automobili sposobni za duge pruge s jednim punjenjem, pokušali su nam dokazati članovi japanskog kluba ljubitelja električnih vozila.

Koristeći električni kombi Daihatsu Mira opremljen Sanyovom litij-ionskom baterijom kapaciteta 74 kWh, ekipa je uspjela prevaliti 552 km u studenome prošle godine. Za svoj drugi pokušaj odlučili su olakšati automobil te ga opremiti Toyovim gumama s nižim otporom kotrljanja.

Čak sedamnaest vozača sudjelovalo je u 27-satnoj vožnji tijekom koje je Daihatsu Mira uspio prevaliti 1.000 kilometara prije negoli mu je ponestalo energije.

Premda je riječ o popriličnom dostignuću, ipak ga valja uzeti s dozom sumnje. Naime, baterije kapaciteta 74 kWh nećemo tako skoro vidjeti u komercijalnim automobilima zbog njihove ekstremne skupoće, a rekordnih 1.000 km Daihatsuov električni automobil odradio je prosječnom brzinom od tek 40 km/h, što baš i ne odgovara uobičajenim prometnim uvjetima.