LUDA PRIRODA

Dupini koriste otrovne ribe da bi se drogirali

09.02.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Priroda je puna bizarnih stvari. Jedna od njih definitivno je to da dupini koriste otrovnu napuhaču kao izvor rekreacijske droge

Dupini koji žive uz obalu zapadne Australije imaju prilično neobičnu naviku – koriste otrovnu napuhaču kao izvor opijata.

Krista Nicholson sa Sveučilišta Murdoch pratila je život dupina koji žive u obalnim vodama Manduraha i otkrila da ti morski sisavci love otrovne napuhače kako bi se drogirali. Mladi dupini prvo zgrabe napuhaču, a zatim je u ustima prenesu do površine. Kada ona ispusti svoj otrov, dupini ga gutaju.


Tetrodotoksin je poznat po svojoj ubojitosti. U pitanju je neurotoksin koji izaziva paralizu mišića i znatno slabljenje ili potpuni prekid živčane aktivnosti.

U BBC-jevom dokumentarcu o dupinima 'Dolphins – Spy in the Pod' jasno se vidi kako mladi dupini koriste napuhaču kao izvor opijata. No znanstvenici se ne slažu s tvrdnjom da dupini od otrova imaju osjećaj koji opojne droge inače izazivaju, već smatraju da ih tetrodotoksin jednostavno umrtvljuje.

Dupini se često igraju predmetima ili s drugim živim bićima, pa neobično ponašanje vezano uz napuhaču možda jednostavno potpada pod takvu vrstu zabave.