glavni grad njemačke

Dobrodošli u Berlin! Ovo je top 5 lokacija popularnih na društvenim mrežama, a koje morate posjetiti

16.06.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Povijest, impresivni muzeji, arhitektura, neobični klubovi za noćni provod, vrhunska gastro ponuda, zeleni parkovi, šoping, u svemu tome možete uživati u drugom po veličini gradu Europske unije, Berlinu. Bilo da se u njega dođe na produljeni vikend, tjedan dana ili više od toga, s vremenom će svatko otkriti bezbroj novih razloga i nikad se neće imati dovoljno vremena obići sve ono što taj grad pruža

Premda je Berlin bio vrlo oštećen za vrijeme Drugog svjetskog rata i Hladnog rata, uzdigao se iz pepela i redefinirao u internacionalnu metropolu prepunu znamenitosti koje jednostavno morate vidjeti i doživjeti. Krenite u vizualno otkrivanje čari Berlina i bilježite njegova najfotogeničnija mjesta - uranjajući u tamošnju autentičnost, posebnost i neodoljivi šarm.

Berlin je, naime, poseban raj za Instagramere jer nudi nevjerojatne prilike za fotografiranje. No, koliko god povijesne atrakcije bile spektakularne uživo, bez dobre kamere teško ćete njihovu ljepotu ovjekovječiti u punom sjaju. Kako biste u tome bili uspješni te stvorili nezaboravne uspomene na ovo predivno putovanje, igrajte na sigurno i koristite se HUAWEI Pura 70 Pro pametnim telefonom.

Zašto baš ovaj mobitel? Razlog je jednostavan - njegova Ultra Lighting glavna kamera s podesivim otvorom blende i velikim senzorom za bolji protok svjetla te Ultra Speed Snapshot značajkom omogućuje 'zamrzavanje' pokreta subjekta kojeg se fotografira, čime nastaje kristalno čista uspomena. Zahvaljujući ovome, u potpunosti se možete približiti kadru s telefoto kamerom koja je idealna za snimanje raznih trenutaka iz berlinske svakodnevice ili turističkih atrakcija kao što su na primjer, Brandenburška vrata, remek-djelo klasicističke arhitekture.

Predstavljaju jedan od najprepoznatljivijih simbola Berlina. Izgrađena su 1791. godine prema nacrtu Carla Gottharda Langhansa i nadahnuta su Propilejama, ulazom u Akropolu u Ateni. Vrata simboliziraju mir i jedinstvo, a kroz povijest su svjedočila brojnim značajnim povijesnim događajima. Najistaknutiji element Vrata je Quadriga, kip kočije koju vuku četiri konja, postavljen na vrhu. Ovaj kip, koji prikazuje boginju mira vozeći se u trijumfalnoj kočiji, uništen je i obnovljen nekoliko puta kroz povijest. Danas, Brandenburška vrata stoje kao simbol njemačkog jedinstva i ponovnog rođenja, posebno nakon pada Berlinskog zida, privlačeći milijune posjetitelja svake godine.

Huawei

Oberbaumbrücke most

Oberbaumbrücke, jedan od najpoznatijih mostova u Berlinu, proteže se preko rijeke Spree, povezujući četvrti Friedrichshain i Kreuzberg. Izgrađen između 1894. i 1896. godine prema dizajnu arhitekta Otta Stahna, most je prepoznatljiv po svom neogotičkom stilu, s dvjema upečatljivim kulama i crveno-žutim ciglama koje mu daju poseban šarm. Prvobitno zamišljen kao dvokatni most, Oberbaumbrücke je u prizemlju služio za cestovni promet, dok je gornji kat bio rezerviran za vlakove berlinske podzemne željeznice (U-Bahn). Most je bio važna prometna arterija koja je olakšavala kretanje između istočnog i zapadnog Berlina.

Huawei

Tijekom Hladnog rata, Oberbaumbrücke je postao simbol podjele Berlina jer je rijeka Spree činila granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina. Most je bio zatvoren za promet i služio je kao granični prijelaz za pješake. Tek nakon pada Berlinskog zida 1989. godine, most je ponovno otvoren i obnovljen. Danas Oberbaumbrücke ne samo da povezuje dva dijela grada, već je i popularno okupljalište umjetnika, turista i lokalnih stanovnika. Često se na mostu mogu vidjeti ulični performansi i umjetničke instalacije, što dodatno doprinosi njegovoj reputaciji kulturnog i društvenog središta Berlina. Svojom bogatom poviješću i arhitektonskom ljepotom, Oberbaumbrücke ostaje jedan od najikoničnijih simbola Berlina, podsjećajući na njegovu turbulentnu prošlost i dinamičnu sadašnjost, a ako kojim slučajem imate problema s pronalaskom ove povijesne turističke atrakcije, pouzdajte se u navigaciju putem HUAWEI Pura 70 Pro uređaja. Na ovom pametnom telefonu Google aplikacije dostupnije su nego ikad pa ćete tako lakoćom skinuti na putovanjima uvijek poželjni Google Maps ili neku od podjednako praktičnih opcija za snalaženje u AppGallery trgovini.

Berlinski zid

Bio je čvrsta granica izmedju Istočnog i Zapadnog Berlina 28 godina. Zid je dug 5,7km, visok 3,5 m. Danas je ostao samo mali dio zida namjenjen za turistički obilazak i spada u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u gradu. Unatoč ili upravo zbog svoje nehumanosti bio je inspiracija umjetnicima. Od 1989, više od 100 različitih umjetnika iz čitavog svijeta, oslikalo je murale duž istočnog dijela Zida, kojem je pristup za vrijeme Hladnog rata bio zabranjen. Turisti se najčešće fotografiraju ispred murala 'Mein Gott, hilf mir, diese todliche Liebe zu uberleben', odnosno slavnog prikaza poljupca između Erika Honekera i Leonida Brežnjeva, tadašnjih političkih vođa Istočne Njemačke i SSSR-a. Inače, fotografija njihovog poljupca nastala je u Istočnom Berlinu 7. listopada 1979. godine. Snimio ju je Regis Bossu, a poljubac se dogodio dva dana nakon potpisivanja desetogodišnjeg ugovora o međusobnoj podršci dviju socijalističkih zemalja.

Huawei

Berlinska katedrala

Berlinska katedrala, smještena na otoku Muzeja u srcu Berlina, jedna je od najvažnijih protestantskih crkava u Njemačkoj i simbolična građevina grada. Službeno nazvana Oberpfarr- und Domkirche zu Berlin, katedrala je izgrađena između 1894. i 1905. godine prema projektu arhitekta Juliusa Carla Raschdorffa. Ova monumentalna građevina predstavlja impresivan primjer neobarokne arhitekture, sa svojim raskošnim fasadama, kupolama i dekorativnim elementima koji odražavaju bogatu povijest i kulturnu baštinu.

Huawei

Unutrašnjost katedrale jednako je impresivna kao i njezina vanjština. Središnja kupola, visoka 98 metara, ukrašena je zapanjujućim mozaicima i freskama koje prikazuju prizore iz Biblije. Katedrala također sadrži grobnicu Hohenzollern, gdje su sahranjeni brojni članovi pruske kraljevske obitelji. Orgulje koje se nalaze u katedrali, djelo poznatog graditelja orgulja Wilhelma Sauera, imaju preko 7000 cijevi i smatraju se jednim od najvažnijih instrumenata ovog tipa u Europi. Berlinska katedrala nije samo mjesto bogoslužja, već i popularna turistička atrakcija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta svojom arhitektonskom ljepotom, umjetničkim blagom i panoramskim pogledom na grad s vrha kupole. Monumentalan ali i brutalistički izgled savšeno će izgledati na vašim fotografijama zabilježenima najboljom kamerom HUAWEI Pura 70 Pro pametnog telefona.

Huawei

Naime, upravo će kamera ovog uređaja kristalno čisto uloviti svaki detalj, jer podržava raspon zumiranja do 200x, a XD Fusion Pro Engine tehnologija omogućuje nevjerojatnu količinu detalja. Savršeno je prilagođena i lošijim uvjetima fotografiranja (kao što je smanjeno osvjetljenje) pa ćete krupne kadrove u visokoj rezoluciji lakoćom 'uloviti' u bilo koje doba dana, a uz značajku XD Motion Engine, osigurat ćete potpuno jasne detalje i pri snimanju subjekata u pokretu.

Alexanderplatz

Alexanderplatz, poznatiji kao "Alex," jedan je od najvažnijih trgova u Berlinu i ključna lokacija u povijesti grada. Smješten u središnjoj četvrti Mitte, Alexanderplatz je nazvan po ruskom caru Aleksandru I., koji je posjetio Berlin 1805. godine. Trg je tijekom stoljeća bio središte trgovine i prometa, a njegovo značenje dodatno je poraslo s industrijskom revolucijom i dolaskom željeznice. Početkom 20. stoljeća, trg je bio poznat po svojoj živahnoj atmosferi, trgovinama, restoranima i hotelima, te je postao jedan od glavnih urbanih čvorišta.

Huawei

Nakon Drugog svjetskog rata i podjele Berlina, Alexanderplatz se našao u Istočnom Berlinu i postao je simbol socijalističke arhitekture i urbanizma. Tijekom 1960-ih godina, trg je potpuno preuređen kako bi postao reprezentativni prostor Istočne Njemačke. Najprepoznatljiviji simboli trga su Televizijski toranj (Fernsehturm), koji je sa svojih 368 metara najviša građevina u Njemačkoj, i Svjetski sat (Weltzeituhr), popularna turistička atrakcija koja prikazuje vrijeme u različitim gradovima širom svijeta.

Danas je Alexanderplatz dinamično mjesto koje privlači milijune posjetitelja godišnje. Trg je okružen brojnim trgovinama, trgovčkim centrima, restoranima i kafićima, te je važno prometno čvorište s brojnim tramvajskim, autobusnim i željezničkim linijama. Povremeno se na trgu održavaju manifestacije, koncerti i sajmovi, što dodatno oživljava njegovu atmosferu. Alexanderplatz je i dalje ključna točka u Berlinu, simbolizirajući njegovu bogatu povijest, kulturnu raznolikost i stalnu transformaciju.

Zabilježite nezaboravne trenutke

Vizualno privlačni prizori uličnih performera koji izvode impresivne trikove s vatrom, vreva ulice na
tržnici egzotične destinacije ili fascinantan spomenik kulture tijekom vožnje turističkim autobusom?
Jasno fotografiranje scena u pokretu često je izazov s običnim kamerama pametnog telefona, ali s HUAWEI Pura 70 serijom to postaje jednostavno. Naime, Ultra Lighting glavna kamera ima oštriji fokus i omogućuje veliki unos svjetla, povećavajući sposobnost kamere pri snimanju jasne i oštre fotografije subjekta u pokretu, a tu je i poboljšana stabilizacija fotografije.

Rezultat je sjajna fotografija koja bilježi realizam i emocije trenutka snimanja.

Memorijal Holokaustu

Službeno nazvan "Memorijal ubijenim Židovima Europe" (Denkmal für die ermordeten Juden Europas), monumentalno je i emotivno spomen-obilježje posvećeno sjećanju na šest milijuna židovskih žrtava nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Smješten u srcu Berlina, nedaleko od Brandenburških vrata, memorial je projektirao američki arhitekt Peter Eisenman, a otvoren je za javnost 12. svibnja 2005. godine. Prostire se na površini od 19.000 četvornih metara i sastoji se od 2.711 betonskih stele, različitih visina, koje su raspoređene u mrežastom uzorku, stvarajući dojam valovitog, neuređenog terena.

Huawei

Memorijal je osmišljen tako da posjetiteljima pruži iskustvo introspekcije i kontemplacije. Prolazeći kroz uske staze između stele, posjetitelji osjećaju osjećaj dezorijentacije i klaustrofobije, što simbolizira gubitak, izolaciju i strah koje su židovski narod proživljavali tijekom Holokausta. Podzemni informacijski centar ispod memoriala dodatno obogaćuje posjet edukativnim sadržajima, uključujući osobne priče žrtava, povijesne dokumente i interaktivne izložbe koje pružaju detaljan uvid u strahote koje su pretrpjeli Židovi pod nacističkim režimom. Holokaust memorial u Berlinu služi kao trajni podsjetnik na važnost sjećanja i edukacije o zločinima protiv čovječnosti, te kao mjesto komemoracije i refleksije za sve generacije.

Naravno da u Berlinu ima još puno toga što se može doživjeti - od čudesnog Reichstaga, panoramskog razgleda grada s čuvenog Fernsehturma, 368 metara visokog televizijskog tornja i jednog od najviših građevina u Europi, šetnje zoološkim vrtom koji je najstariji i najposjećeniji zoološki vrt u Njemačkoj, ujedno i dom najveće raznolikosti vrsta od svih zooloških vrtova na svijetu – uključujući jedine velike pande u Njemačkoj te šetnje Grunewald šumom ili parkovima. Berlin je grad kojemu se svakako treba vraćati.

Prilog je nastao u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s HUAWEI Hrvatska.