mišljenja su podijeljena

Dobre i loše strane: Evo što se zapravo događa kad prestanete nositi grudnjak

27.05.2020 u 13:14

Bionic
Reading

OK, budimo iskreni i recimo to naglas - mnoge su pripadnice ljepšega spola tijekom dana provedenih u karanteni često ujutro zaboravile odjenuti grudnjak. Život bez ovog neizostavnog dijela ženske garderobe je ugodan, no kako to utječe na naše tijelo

Život se u većini zemalja polako vraća u 'novu normalu', pa na red polako dolaze i grudnjaci koji su se neko vrijeme 'odmarali' na dnu ormara. Pravilo koje je tad vladalo je da ako ne idemo nigdje, nema ni smisla nositi grudnjak, no nakon popuštanja mjera mnoge su se žene i djevojke vratile na posao, a s time i nošenje grudnjaka.

Iako smo često mogli pročitati kako odbacivanje grudnjaka utječe na njihov oblik te da se preporučuje njegovo nošenje, mišljenja stručnjaka su podijeljena.

Za trenutak, prvo se vratimo u prošlost. Prema nekim saznanjima, grudnjaci su nastali čak 2500. prije Krista kad su žene počele nositi remen u obliku steznika koji je gurao grudi prema gore, a prvi moderni grudnjak se pojavio na 1889. Svjetskom sajmu kada je francuska izumiteljica Herminie Cadolle došla na genijalnu ideju: podijeliti korzet na dva dijela, a na gornji je dio našila trake - tako je nastao oblik grudnjaka kakav i danas poznajemo.

Činjenica je kako se s godinama, ženske grudi se sve teže opiru gravitaciji, no godine nisu jedini neprijatelj lijepih grudi. Trudnoća, pretilost, nagli gubitak težine i još mnogobrojni faktori mogu utjecati na 'padanje' grudi, bez obzira na genetiku.

Mnoge žene grudnjak nose čak i kad spavaju, no stručnjaci smatraju kako to nema nekog smisla.

Dr. Mary Jane Minkin, klinička profesorica s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale, kaže kako doista nema dokaza da grudnjaci pomažu grudima zadržati oblik kao ni mit o nošenju grudnjaka i kad spavamo kako ih gravitacija ne bi povukla prema dolje.

Laura Tempesta iz Bravolutiona, objašnjava kako je sve rezultat toga da se podignute grudi u našoj kulturi smatraju privlačnima.

Dodaje i da su posebne vrste grudnjaka poput sportskih grudnjaka, osmišljenih za podršku i udobnost tijekom vježbanja su vrlo korisne. 'Postoji puno znanstvenih studija koje pokazuju potrebu nošenja sportskog grudnjaka tijekom sportskih aktivnosti', kaže ona.

Studija profesorice Joanne Wakefield-Scurr sa Sveučilišta u Portsmouthu otkrila je da grudi tijekom vježbanja mogu 'odskočiti' i do 21 centimetar. Ovo odskakanje rezultira bolom u dojkama kod 50 posto žena, bez obzira jesu li njihove grudi XS ili XL veličine.

Dakle, bez obzira na to trčite li, vježbate jogu ili se bavite nekom drugom tjelovježbom koja će vjerojatno smetati vašim grudima, svakako ne zaboravite na sportski grudnjak.

Čest je mit i o tome kako nenošenje grudnjaka može pomoći učvršćivanju mišića u dojkama.

Iako se grudi uglavnom sastoje od masnog tkiva , ispod grudnog zida, još uvijek postoje ligamenti i prsni mišić. Zbog toga na veličinu grudi mogu utjecati mišići ispod.

Kako je objavio Reuters, francuski sportski liječnik Jean-Denis Rouillon otkrio je da su im žene, kad su odbacile grudnjake, razvile više mišićnog tkiva. Razlog povećanju mišićnog tkiva, primijetio je, bio je taj što grudnjaci slabe mišiće, u osnovi dajući grudima priliku da se 'ulijene'. Međutim, njegovo 16-godišnje istraživanje koje je proveo na 330 žena u dobi od 18 do 35 godina ne može se primijeniti na žene srednje dobi, one s većim grudima ili na one koje su rodile.

Žene starije od 45 godina s npr. prekomjernem tjelesnom težinom s dvoje djece, neće baš imati koristi od prestanka nošenja grudnjaka, dok bi mlađima to moglo koristiti.

Štoviše, kod nekih žena cjelodnevno nošenje grudnjaka rezultirati bolovima u leđima, vratu ili u grudima. Studija iz 2000. objavljena u SAD-u otkrila je da pritisak izazvan nošenjem grudnjaka može biti toliko akutan da može poremetiti vaš ciklus spavanja i bio ritam - čak i ako skinete grudnjak prije spavanja. 'Za grudi je najvažnije da se adekvatno odmore kako bi ostale zdrave', kaže za Heidi Lehmann, dizajnerica iz Vibrant Body Company.

Sve to ima smisla ako se zna da čak 70 posto žena ne nosi odgovarajuću veličinu grudnjaka.

'Ako nosite grudnjak, potražite onaj koji minimalno ograničava i nema žice', upozorava ona.

U svakom slučaju, bol koja se pojavljuje u leđima od grudnjaka ovisi o mnogim faktorima, no ako traje dulje vrijeme nemojte je ignorirati. Neke su se korisnice koje nisu nosile grudnjake suočile i s vrlo neugodnom pojavom: promjenom u naborima kože ispod grudi prouzročenih vlagom i infekcijom, tzv. intertrigom.

Što su veće grudi vjerojatnije je da će se pojaviti ovaj problem.

Iako se može liječiti preparatima za tu namjenu ili čak samo nošenjem grudnjaka na nekoliko dana kako bi se koža mogla osušiti, i dalje može ostati neugodan osjećaj na koži.