KNJIGE O PUTOVANJIMA

Do najljepših svjetskih destinacija iz naslonjača

putovanja odmor

putovanja odmor

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Svake godine hrvatski nakladnici objavljuju brojne knjige koje u svojih čitatelja potiču svojevrsnu 'kulturu putovanja'. Čak i ako ne rezultiraju ustajanjem iz fotelje i zamjenom televizijskih i inih ekrana vlastitim neposrednim doživljajem bližih i daljih destinacija, one su privlačne jer nude barem kratkotrajni bijeg u avanturu

Brojne destinacije u tim su knjigama detaljno opisane sa svim znamenitostima, sadrže turističke informacije o dužini putovanja, vremenskim prilikama, najboljem razdoblju za putovanje te posebnim prometnim propisima, planovima gradova...

Branimir Špoljarić : 'Stari Zagreb od vugla do vugla', AGM : Muzej grada Zagreba

Knjiga je zapravo nastala od štikleca, kratkih priča autora Branimira Špoljarića što ih Radio Sljeme u okviru svoje emisije 'Zagreb je najljepši grad' svakodnevno emitira točno u 10 sati i reprizira u 2 sata poslije ponoći, još od 1994. godine. Knjiga poštuje logiku šetnje gradom, a izabrano je 150 ulica i trgova Griča, Kaptola i Donjega grada te niz štikleca koji na izuzetno zanimljiv način govore o povijesti grada i njegovih stanovnika. Gotovo sve te ulice i trgovi ilustrirane su crtežima, grafikama i starim fotografijama iz fundusa grada Zagreba.

Alan Čaplar : 'Planinarski vodič po Hrvatskoj', Meridijani
Cilj je ovog vodiča otkriti i približiti hrvatske planine izletnicima i planinarima, upoznati ih s glavnim planinarskim ciljevima te ponuditi korisne podatke svakome tko ih želi posjetiti. U vodiču su obuhvaćeni svi važniji planinarski putovi i ciljevi te pruža sveobuhvatan pregled mogućnosti za planinarenje u Hrvatskoj. S više od 650 opisanih putova, 1.150 fotografija, 75 zemljovida i 230 GPS koordinata obuhvaćen je vrlo širok izbor mogućnosti, među kojima svatko, prema sklonostima i sposobnostima, može pronaći one koje mu odgovaraju.

Astroida

Astroida

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Boris Čujić : 'Velike stijene svijeta', Astroida
'Knjiga je kronologija projekta 'Velike stijene svijeta'. Dvanaest godina moje penjačke karijere ugrađeno je u taj projekt. Upravo zato što je u njega uloženo mnogo truda, volje, upornosti i odricanja, smatrao sam da zaslužuje da bude zaokružen pisanim tragom. Projekt je započeo spontano. Prvo se dogodila ekspedicija na Grenland. Po njezinom završetku zapitali smo se: 'A zašto ne bi nastavili sa sličnim ekspedicijama?' Razmišljajući o sljedećim mogućim ciljevima, rodila se ideja o velikim stijenama - na svim kontinentima!' (B. Čujić)

Šime Stipaničev : 'Ocean i sam : Preko Atlantika s bocom maslinovog ulja', Profil International
Ova knjiga istodobno je i putopis i vodič za ustrajne te priručnik za odvažne. Od Francuske do Brazila u dvadeset i sedam dana, sam, u nezamislivo maloj jedrilici (6,5 metara), bez motora i komunikacije s vanjskim svijetom, ali s nezaobilaznom bocom svog tribunjskog maslinovog ulja zaputio se naš poznati jedriličar Šime Stipaničev. Baš kao i njegovi prethodnici, Joža Horvat i Mladen Šutej, i Šime Stipaničev jedri s pričom, a priča koju s mora donosi bit će inspirativna moreplovcima, ali i svima onima koji more hvale držeći se kraja.

Joshua Slocum : 'Jedrilicom sam oko svijeta', AGM
Slocumov autobiografski prikaz njegove plovidbe oko svijeta izvrstan je i jedan od najzabavnijih putopisa svih vremena. Isplovivši u travnju 1895. iz Bostona, sam na svojem jedanaestmetarskom drvenom slupu Spray, Slocum je ušao u društvo najvećih svjetskih moreplovaca - Magellana, Drakea i Cooka. No svojom ih je plovidbom oko svijeta bez posade i društva sve nadmašio: u trogodišnjoj samačkoj plovidbi, dugoj više od 46.000 milja, svojom je hrabrošću, umijećem i odlučnošću ostao nedostižan u povijesti pomorstva.

Astroida

Astroida

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Grupa autora : 'Nezaboravna putovanja Europom', Mozaik knjiga
Potičući u čitatelja svojevrsnu 'kulturu putovanja', knjiga predstavlja 26 atraktivnih ruta u Europi — od Nordkappa na sjeveru do Zlatnoga prstena u Rusiji, od hanzeatske rute na Baltičkom moru do Via Appia u Italiji, od kružne rute po Andaluziji do spektakularne alpske rute... Uz više od 600 fotografija u boji rute su detaljno opisane sa svim znamenitostima, sadrže turističke informacije o dužini putovanja, vremenskim prilikama, najboljem razdoblju za putovanje te posebnim prometnim propisima, planovima grada itd.

Michael Palin : 'Nova Europa', Profil International
Knjiga starog pajtonovca Michaela Palina započinje jednostavnom zamisli: da se na samo nekoliko sati leta od njegova doma (Britanije) nalazi polovica Europe koja je za njega u jednakoj mjeri nepoznata i neistražena koliko i plato Tibeta ili pustoš Sahare. To je putovanje istraživačko u jednakoj mjeri kao i ostala njegova putovanja, jer se našao u zemljama za koje jedva da je ranije čuo, od kojih su mnoge nova imena na zemljovidima, mnoge od njih nepoznate i tajnovite, a sve one dijele tragičnu povijest... ali i svjetliju budućnost.

Carla Serra i Silvia Bombelli : 'Put oko svijeta s 80 čuda', Naklada Uliks
Parafrazirajući naslov poznatog romana Julesa Vernea, knjiga 'Put oko svijeta s 80 čuda' vodi čitatelje na 'kratke izlete' do najljepših lokacija na svijetu. Riječ je o svojevrsnoj a la carte ponudi za turizam iz naslonjača: čitatelji sami odabiru što žele prema svom ukusu i raspoloženju i prepuštaju se slobodno svojoj mašti zahvaljujući slikovitim fotografijama i zanimljivim tekstovima koji dodatno opisuju viđeno. Putovanje započinje u Londonu, a završava u dalekoj Australiji i Oceaniji.

Astroida

Astroida

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Michael Bull : '101 zagrebački naj.../101 Zagreb’s best', V.B.Z.
Vodič koristan pri svakom boravku u Zagrebu, ali i knjiga o tome kako nas drugi vide. Autor pritom ne dijeli s nama egzotični pogled stranca, nego nas, bez imalo sentimentalnosti ali zato racionalno, upućeno i sugestivno vodi u šetnju našim gradom, njegovom ugostiteljskom, kulturnom i umjetničkom ponudom. Njegova šetnja živa je i korisna, nimalo uljepšana razglednica grada, to je pogled izvana na Zagreb iznutra, koristan i samim Zagrepčanima koji će sigurno otkriti neka mjesta za koja nisu ni znali da postoje u njihovu gradu.

Grupa autora : 'Irska : turistički vodič (Eyewitness travel)', Profil International

Zahvaljujući stručnim preporukama i praktičnim informacijama, ovaj turistički vodič pomoći će vam da što bolje iskoristite svoj boravak u Irskoj. Tako npr. poglavlje 'Upoznavanje Irske' predstavlja grofovije i smješta Irsku u povijesni i kulturni kontekst, a poglavlja o grofovijama, kao i poglavlje 'Dublin dio po dio', donose opise svih važnih mjesta za obilazak zajedno s kartama, fotografijama i ilustracijama. Regionalna karta prikazuje mrežu cesta i nudi ilustriran pregled cijele regije, a svi važniji gradovi i mjesta za razgledavanje posebno su opisani.

Astroida

Astroida

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Grupa autora : '100 najljepših trgova svijeta : Putovanje kroz pet kontinenata', Veble commerce
Gradski trgovi nude kratak pogled na urbani život u ranijim vremenima, kao i objašnjenje o tome kako je nastao jedinstveni duh koji danas oživljava određeni grad. Stotina jedinstvenih trgova što se ovdje opisuje rezultat su lijepe arhitekture, bogate povijesti i ponosnog građanstva, od Piazze del Campo u Sieni preko zagrebačkog Trga bana Jelačića i dubrovačke Place, do Gradske vijećnice u Rigi i Place des Vosges u Parizu. Tu su i urbana središta i na drugim kontinentima: Djemaa el-Fna u Marakešu, Plazu de la Catedral u Havani i dr.

Grupa autora : '501 mjesto koje morate posjetiti', Profil International

Iako neka nezaobilazna turistička odredišta predstavljaju nevjerojatna čuda prirode, ipak je većinu stvorio čovjek, a riječ je o gradovima i gradićima, katedralama, dvorcima, muzejima, vrtovima i tržnicama. Sva ona svjedoče o ljudskoj marljivosti, domišljatosti i ustrajnosti. Ovaj opširan izvor inspiracije za putnike u potrazi za sljedećom avanturom ili opuštajućim odmorom uz opis svakog od uvrštenih svjetskih odredišta donosi i niz praktičnih informacija o tome kada, kako i zašto otputovati, što vrijedi vidjeti, zašto je mjesto poznato...

Opširnije o navedenim knjigama možete pročitati na Moderna vremena Info

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi