UVREDLJIVE I NEISTINITE

Diže li vam se kosa na glavi zbog ovih predrasuda?

29.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Živimo u svijetu u kojem nas, htjeli-ne htjeli, u nekoj mjeri određuje ono što imamo među nogama. I to je OK donekle. Biti muškarac ili žena ima svoje prednosti ili nedostatke. No što kada nas počnu stavljati u ladice

Neke predrasude o muškarcima i ženama toliko su frustrirajuće, pogotovo zato što su gotovo pa postale prihvaćene kao istina.

Evo nekih predrasuda koje nam itekako idu na živce.

Muškarci uvijek žele seks, bez obzira na sve

Mišljenje da muškarce više kontrolira ono što imaju u gaćama nego mozak, ne samo da je smiješna, već ih svodi na razinu životinja i jako je uvredljiva. Osim toga ovakva tvrdnja stavlja na muškarce pritisak da uvijek i bez obzira na situaciju moraju biti spremni na seks.

Žene ne bi trebale plaćati račune
Iako ovo nepisano pravilo vrijedi sve manje, još je u glavama pojedinaca misao da muškarac, posebno ako se upucava ženi, da mora platiti piće. No neke žene će ovo možda i odbiti jer ne žele da se 'muškarac pobrine za njih'. Možda čak ona i zarađuje više od njega. No ovo pravilo ne treba uzimati striktno, jer zašto muškarac ne bi mogao počastiti svoju djevojku ili obratno.

Muškarci ne znaju obavljati osnovne kućanske poslove
Iako još mnogo stvari za neke muške primjerke obavljaju mame ili žene, većina suvremenih muškaraca, vjerujemo, svladala je osnovne tehnike preživljavanja, neće zapaliti toster, znaju kuhati, neće se ugušiti u prašini. Uostalom, neki bolje kuhaju i pospremaju od žena. Izbrišite sliku muškarca na kauču s pivom u ruci i televizorom na kojem je prijenos utakmice. Suvremeni muškarci znaju osnovne kućanske poslove, a možda imaju i pokoji trik u rukavu za čišćenje i spremanje omiljenog jela.

Dame ne psuju
Nema ništa loše u tome da žena u konverzaciju ubaci koju psovku i neće zbog toga biti manje žena. No ako se cijela konverzacija odvija u tonu zvukova 'beep', vrijeme je da ta osoba bilo muškarac ili žena uzme rječnik i obnovi svoje komunikacijske vještine.

Žene nisu zabavne
Nije istina. Neki ljudi su zabavni, neki nisu. I točka.

Muškarci vole jednostavne djevojke

Muškarci vole djevojke koje nisu jako glasne, prenapadno našminkane, ne pretjeruju s modom, ne pametuju previše. Ako se ne uklapaju u taj kalup, onda su jednostavno komplicirane i zahtjevne. Ova predrasuda ne samo da je uvredljiva za žene, nego i za muškarce. Prema ovoj teoriji oni ne žele izazove, ženu koja će ih uzbuditi, zagolicati, koja će na njih djelovati kreativno. Čvrsto vjerujemo da još ima muškaraca koji žele ženu koja će ih oduševiti, s kojom će moći razgovarati, koja će djelovati inspirativno, neuhvatljivo, tajanstveno, sve samo ne jednostavno.

Žene se sređuju kako bi zadivile muškarce
Kako krivo i netočno. Da, sigurno žene ujutro čupaju kosu razmišljajući hoće li u novoj vesti ili haljini zadiviti muški primjerak. Možda se žene sređuju jer im se sviđa određena moda, jer žele izgledati sebi lijepo, zbog posla, zbog hobija i aktivnosti s kojima se bave, ili uostalom zbog drugih žena. Razmišljanje da se odijevaju imajući na umu muškarce uvredljivo je i neistinito.


Muškarci se boje vezivanja i obveza
Kako ovo može biti pravedna konstatacija. Bez obzira na spol pa čak i dob, ima i žena i muškaraca koji se boje vezati. I muškarci i žene veze raskidaju zbog svakakvih razloga. Neki od njih mogu biti strah od obveza i braka, no ta izjava definitivno ne vrijedi samo za muškarce, pogotovo ne za sve muškarce.

Žene se ne razumiju u tehnologiju, gadgete...
Ako se žena koristi kompjutorom, to je zbog toga što kupuje online ili piše kolumnu. Ne i ne. I nema ružičasti kompjutor. Stereotip da se žene ne razumiju u tehnologiju jako iritira. Ima i među njima računalnih frikova i pravih znalaca kad su gadgeti u pitanju kao što i među muškarcima ima potpuno nezainteresiranih likova za tehniku.

Muškarci ne nose make-up, haljine i druge ženske stvari
Zašto ne. Sjetite se samo Davida Beckhama, Urbana kako dobro izgledaju u suknjama i s nalakiranim noktima. Ništa manje muški i privlačno.