SPORNA OPORUKA

Dikan naslijedio milijune eura od prijatelja

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.02.2009 19:13
  • Objavljeno 14.02.2009 u 19:13
Josip Radeljak Dikan

Josip Radeljak Dikan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Dubrovčanin Aksel Petković oporukom je svom prijatelju Josipu Radeljaku Dikanu ostavio milijune vrijedno nasljedstvo, no oporuku želi osporiti Petkovićeva sestra Vanda

Radeljak i Petković navodno su bili dugogodišnji prijatelji pa mu je ovaj oporučno ostavio imovinu vrijednu milijune eura. Oporuku doduše zbog bolesti nije osobno potpisao, nego je to u njegovo ime učinio 27-godišnji Zagrepčanin. Kao druga dvojica nasljednika spominju se dubrovački javni bilježnik Nikša Viđen s kojim je pokojnik bio prijatelj još od školskih dana, te Dragan Suša, Radeljakov odvjetnik. Međutim, Akselova sestra Vanda, nezadovoljna načinom raspodjele obiteljskoga bogatstva, preko svoje odvjetnice Branke Skansi najavljuje pravni postupak za poništenje oporuke.

Aksel Petković je, donosi Dubrovački vjesnik, oporuku napisao dvadesetak dana prije smrti i u njoj precizno naveo što s ostavštinom valja činiti.

Riječ je o vrijednoj imovini koja uključuje kuću od 342 četvorna metra u povijesnoj jezgri Dubrovnika, nedaleko od Straduna koja je prije dvije godine s namještajem i vrijednim umjetninama, među kojima je više slika Mersada Berbera prodavana za tri i pol milijuna eura, ali se kupac nije našao.

Radeljaku, Viđenu i Suši kao nasljednicima oporukom se povjerava briga o 53-godišnjoj Akselovoj sestri Vandi koja je lišena poslovne sposobnosti i kojoj je Aksel bio zakonski skrbnik. Njoj se ima osigurati stan od najmanje 50 četvornih metara i mjesečni iznos od najmanje dvije prosječne hrvatske plaće, a nakon njezine smrti od 90 posto imovine treba se osnovati Zaklada Aksel Petković za stipendiranje najboljih studenata. Deset posto imovine koji preostanu bit će naknada za trud Radeljaku, Viđenu i Suši. Sredinom siječnja ove godine, Akselova kuća presena je u vlasništvo tvrtke Aksel Petković d.o.o. kojoj je direktor Leo Radeljak, a u upravi su njegov otac Josip Radeljak, te Viđen i Suša.

Na pitanje o ovoj temi Josip Radeljak Dikan izražava ogorčenje što se u startu njegov čin zlonamjerno interpretira.

'Moj je prijatelj tek umro, a već su počele priče koje šire jadnici i bijednici. Oporuka još nije pročitana, ali ja znam što sam s Akselom razgovarao i nudim svima koji to žele da se zamijene sa mnom. Slobodno mogu preuzeti to bogatstvo i ulogu koja mi je ovdje dodijeljena', rekao je Radeljak za Slobodnu Dalmaciju.

'Sada se događa upravo ono što je Aksel želio izbjeći. On je želio da upravo mi preuzmemo upravljanje imovinom i to isključivo u korist njegove sestre. Zašto je odlučio baš tako, pitanje je na koje je odgovor znao samo on. Što se mene tiče, prihvatio sam to kao humani čin, poštujući želju prijatelja na samrti', rekao je Viđen, dodajući da je s preostalom dvojicom nasljednika sklopio i ugovor o obvezama prilikom izvršenja oporuke.

Inače, odmah nakon smrti Aksela Petkovića njegova je kuća zapečaćena pa je do rješenja slučaja imovina 'pod ključem'. No, ni pečaćenje nije prošlo glatko. Javni bilježnik Ivo Radović koji je to učinio temeljem zahtjeva izvršitelja oporuke Dragana Suše, navodno je prijavljen zbog nezakonitog pečaćenja obavljenog prije pokrenute ostavinske rasprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi