POZOR!

Deset šokantnih činjenica o sunčanju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.07.2010 10:12
  • Objavljeno 22.07.2010 u 10:12
sunčanje dvije žene plaža ljeto

sunčanje dvije žene plaža ljeto

Izvor: Corbis / Autor: Johnér/Corbis

O Suncu, njegovoj energiji, svjetlosti i toplini ovisi život na Zemlji. Sunce utječe na naše tijelo i psihu. U našemu mozgu potiče izlučivanje hormona sreće, serotonina, koji smanjuje stres i umor te potiče dobro raspoloženje

Sunce nas grije svojim toplim zrakama i mami na plaže uz more, rijeke, jezera ili otvorene bazene. Već u šetnji ulicom možeš dobiti itekako preplanuli ten. Stoga provjeri koliko poznaješ činjenice o sunčanju

1. ČINJENICA

Trend sunčanja traje od dvadesetih godina 20. stoljeća, a vjerojatno je potaknut popularizacijom rekreacije i sporta.

2. ČINJENICA

Blijeda put stoljećima se smatrala karakterističnom za osobe više društvene klase.

3. ČINJENICA

Osnovni pozitivan učinak Sunčevih zraka je sinteza vitamina D u koži.

4. ČINJENICA

Ovisno o valnoj duljini, ultraljubičaste zrake dijelimo na: UVA (320-400 nm), UVB (290-320 nm) i UVC (270-290 nm). UVC zrake možemo izostaviti jer se uglavnom zadrže visoko u ozonskom omotaču. UVA zrake predstavljaju opasnost tijekom cijele godine, UVB zrake su obilježje ljetne sezone.

5. ČINJENICA

Pod suncobranom ili i hladovini nismo zaštićeni od Sunčevih zraka zato što se pocrnjeti, ali i pocrvenjeti može i u hladovini te ispod suncobrana jer on propušta čak 40 posto UV zraka!

6. ČINJENICA

Ako misliš da te pamučna majica štiti od Sunčevih zraka, razmisli o sljedećem. Pamučna bijela majica daje podjednaku zaštitu kao i sredstvo za sunčanje s faktorom manjim od 10, a ako je mokra, i manje.

7. ČINJENICA

Obično osobe svjetlije puti mogu kraće boraviti na suncu, a one tamnije dulje. Tako osobe izrazito svijetle, pjegave puti te plave ili crvene kose mogu bez dodatne zaštite biti na suncu samo pet do 10 minuta, osobe svijetlog tena i svijetle kose sklone pojavi pjega 10 do 20 minuta, osobe tamnijeg tena i kose od 20 do 30 minuta, a izrazito tamnopute osobe i tamnokose osobe te osobe koje su već potamnjele od 30 do 40 minuta.

8. ČINJENICA

Čuvaj se Sunčevih zraka jer istina je, ako više puta izgoriš na suncu u dječjim i tinejdžerskim godinama, povećavaš si šanse da jednog dana oboliš od raka kože, zloćudne bolesti koja je sve raširenija među ljudima!

9. ČINJENICA

Sunčanje je najbolje zaboraviti od 11 do 17 sati.

10. ČINJENICA

Većina stručnjaka smatra da je djelovanje umjetnih UV zraka u solarijima jednako štetno, pa ček i štetnije od prirodnog zračenja. To potkrepljuju činjenicom da UVA zračenje (a u solarijima ima i do četiri puta više UVA zraka!) šteti stanicama, narušava imunološki sustav i potiče mutaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi