AKO JOŠ RAZMIŠLJATE

Deset razloga zašto posjetiti nestvarno lijepe Sejšele

17.12.2019 u 08:51

Bionic
Reading

Kao da već samo ime i egzotična fotografija nisu dovoljni da vas privuku u ovaj raj od otočne zemlje, donosimo vam deset razloga zbog kojih biste jednom u životu trebali posjetiti Sejšele

Grupa od čak 115 otočića smještenih u zapadnom dijelu Indijskog oceana, od kojih su samo 33 naseljena, a većina ih se diči svojom nevjerojatnom, egzotičnom ljepotom, nosi ime Sejšeli. Službeno pripadaju Africi. Možda ste već ranije čuli za ovaj raj na Zemlji, no mi vam sada donosimo deset razloga zašto bi vam se trebali naći na listi prioriteta pri izboru destinacije za odmor.

1. Priroda koja oduzima dah

Sejšeli su živi muzej povijesti prirode i utočište za neke od najrjeđih primjeraka flore i faune na Zemljinoj površini. Više od pedeset posto površine ovih otoka pretvoreno je u nacionalne parkove i rezervate. Sejšeli nude zadivljujuću paletu endemskih vrsta u okruženju izvanredne prirodne ljepote. Šećući jednim od parkova prirode, možda ćete naići na coco-de-mer (najveće sjeme na svijetu), čiji muški i ženski plodovi podsjećaju na muške i ženske spolne organe, pa ga s razlogom zovu plodom Adama i Eve, zatim stablo meduze s još samo osam preživjelih primjera, rajsku muholovku i neke druge oku zanimljive vrste.

2. Kontrolirani turizam za očuvanje ekosustava

Sejšeli su ponosni na svoju politiku očuvanja prirodnog, što je rezultiralo visokim nivoom zaštite okoliša i raznovrsnog ekosustava. Zbog toga su, unatoč izgradnji novih hotela, otoci toliko raznoliki da Sejšeli i dalje mogu ugostiti brojne turiste u privatnim odmaralištima i egzotičnim skrovištima bez oštećenja okoliša. Na otocima vrijedi zakon da zgrade ne smiju biti veće od okolnih palmi i hoteli moraju biti smješteni što dalje od plaža te mjesta na kojima obitavaju i pare se famozne kornjače, po kojima je ova otočna država poznata u svijetu.

  • +42
Sve ljepote Sejšela Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ennio Maffei

3. Temperature su iste cijele godine, bez oscilacija i nenajavljenih oluja

Klima na Sejšelima je tropska s neznatnim kolebanjima temperature tijekom godine. Srednja godišnja temperatura iznosi od 25 do 29 °C, a jedino što vam može zasmetati je velika količina vlage u zraku. Glavnina oborina padne u nešto toplijem razdoblju od listopada do ožujka (sjeverozapadni monsun); od svibnja do listopada traje sušnije i relativno svježije razdoblje. Prednost ovog bajkovitog otočja je i smještaj u anticiklonalnom pojasu, pa će vas rijetko kada iznenaditi ljetni pljusak ili iznenadna oluja.

4. Za putovanje vam ne treba viza

Za razliku od nekih lokacija koje striktno inzistiraju na posebnoj vizi, čija će izvedba oduzeti vrijeme i dodatni novac, na Sejšele možete otputovati već sutra s važećom putovnicom. Bez obzira na dob, nacionalnost posjetitelja ili njihove obitelji.

5. Mala vremenska razlika u odnosu na Europu

Smeta vam to što vam zbog dalekih egzotičnih putovanja mnogo vremena odlazi na sam put, dolazite u vremensku razliku i barem dva dana prilagođavate se novom sustavu? Kod Sejšela s tim nećete imati problema jer je razlika u vremenskoj zoni svega dva sata unaprijed ljeti i tri sata zimi u odnosu na europsko vrijeme.

6. Zdravstvena priprema u obliku cjepiva nije potrebna

I dok se za određene afričke zemlje obavezno preporučuje cijepljenje protiv ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih bolesti, prije posjeta Sejšelima nije potrebno obilaziti doktore i preventivno se zaštititi cjepivom.

7. Kilometarske pješčane plaže

Sam po sebi nameće se i ovaj očigledan razlog za to što više od 90 posto turista odlazi na ovu bajkovitu destinaciju. Poznata je po prelijepim pješčanim plažama, koraljnim grebenima, granitnim otočićima te ljubaznim i gostoljubivim stanovnicima. Često se Sejšeli spominju kao raj na Zemlji jer se njihove plaže smatraju najljepšim na svijetu, djelomično i zbog toga što se na njima nalaze nevjerojatne vrste ptica i biljaka za koje se smatra da su nadživjele milijune godina. Interesantan je podatak da je od deset svjetskih najljepših plaža njih čak sedam smješteno na Sejšelima.

8. Priroda pod UNESCO-vom zaštitom

Glavni grad Sejšela, Victoria, smješten je na najvećem otoku Mahé, na kojem živi 90 posto ukupnog broja stanovnika. Ujedno je to najmanji glavni grad na svijetu. Praslin, drugi najveći otok ovog arhipelaga, najpoznatiji je zbog Vallee de Mai, prirodnog rezervata koji čini šuma endemskih palmi Coco de Mer, a park je danas pod zaštitom UNESCO-a. U rezervatu obitavaju i jedinstvene vrste ptica (endemske papige kao što je sejšelska crna papiga), sisavaca, školjkaša i puževa. Sejšeli su bogati prirodnim ljepotama, čemu svjedoči i Aldabra, drugi po veličini atol na svijetu, također pod zaštitom UNESCO-a. Pod strogim je režimom jer posjeduje jedinstvenu floru i faunu. Naime na njemu obitava preko 152.000 divovskih kornjača i najvažnije je mjesto na kojem golema želva polaže svoja jaja.

9. Raj za sve ljubitelje ronjenja i istraživanja podmorja

Arhipelag od spomenutih 115 otoka nudi nevjerojatno iskustvo pod morem. Za sve one koji su ljubitelji dugog ronjenja i istraživanja grebena, ribljih vrsta i flore ovo će biti destinacija u koju će se zaljubiti na prvu. Sejšeli nude čitav spektar ribolovnih uzbuđenja i izvanredno podvodno okruženje granitnih i koraljnih otoka.

10. Izgubljeno blago u vrijednosti današnjih 100 tisuća eura

Među stanovnicima i mještanima naseljenih dijelova Sejšela već dug niz godina vlada mišljenje da je negdje na otocima zakopano blago u vrijednosti od sto tisuća eura. Naime Sejšeli su bili nenaseljeni sve do druge polovice 18. stoljeća, a upravo zato bili su sjajno skrovište brojnim piratima. Smatra se kako je Oliver Le Vasseur, zloglasni pirat, na otočju skrio ukradeno blago u vrijednosti današnjih sto tisuća eura, a koje još uvijek nije pronađeno.