SAMO 55 KUPACA

Debakl električnih automobila u Velikoj Britaniji

25.10.2010 u 12:59

Bionic
Reading

Premda PR-službe i mediji na sva zvona navještaju eru električnih vozila, službeni prodajni rezultati, čini se, baš i nisu vrijedni strahopoštovanja

U Velikoj Britaniji, trećem po veličini automobilskom tržištu u EU-u, prošle je godine prodano tek 55 električnih vozila. To je pad od gotovo 90 posto u odnosu na godinu ranije kada je na Otoku kupce našlo 397 automobila.

Analitičari se zasad ne zabrinjavaju te prst krivnje upiru u smjeru recesije te ponude električnih automobila na tržištu. Naime, kupci koji su tražili električno vozilo vjerojatno su bili svjesni da će se tek koncem 2010. i početkom 2011. na tržištu pojaviti veći niz zanimljivih električnih vozila zbog kojih će se isplatiti zavući ruku dublje u džep.

Ipak, pojedinci u redovima pesimista sumnjaju u tržišnu isplativost električnih vozila, posebice kada se u obzir uzme njihova trenutna svakodnevna upotrebljivost i praktičnost, kao i visoka cijena za krajnjeg kupca koju značajno ne umanjuju ni izdašni eko-poticaji pojedinih vlada.