BLAGDAN SV. LUCIJE

Danas se sadi božićna pšenica: ovako će biti lijepa i gusta

13.12.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Božićna pšenica tradicionalno se sije 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije, i najavljuje da su blagdani pred vratima

Do Božića je preostalo dva tjedna, taman dovoljno vremena da do mnogima omiljenog kršćanskog blagdana na svome stolu imate lijepu, gustu i zelenu božićnu pšenicu. Sadi se jer predstavlja plodnost i novi život.

Kako uspješno posaditi božićnu pšenicu

Svaka obitelj ima svoje tajne i mnogi će, primjerice, pšenicu saditi na vati, a ako ste početnik, probajte sve napraviti što jednostavnije.

Baš kao i kod sadnje cvijeća, važno je da u posudi postoji drenaža. Na dno stavite nekoliko kamenčića ili kupite posudu koja ima rupe na dnu. Tada vam je obavezno potreban i podmetač.

Dakle, u posudu stavite svježu zemlju pa je rasporedite. Pšenicu možete složiti u nekoliko slojeva sa zemljom. Svakodnevno je zalijevajte, da zemlja bude vlažna, ali nemojte pretjerivati.

Ako želite, posadite je i na vati. Sve što trebate učiniti jest složiti tanak sloj vate na dno posude, navlažiti i posuti pšenicu. U oba slučaja posuda treba biti na toplom mjestu i morate paziti na vlažnost. Želite li se držati tradicije, pšenica se na Božić ukrašava bojama hrvatske trobojnice - trakom oko posude, a u sredinu se stavlja svijeća.

Običaji svete Lucije

Čak i ako ne znate razne priče o sv. Luciji, sigurno ste čuli da će obitelj imati rodnu i dobru godinu ako pšenica naraste gusto i visoko.

Budući da ime Lucija prema latinskom znači svjetlo ili svijetliti, mnogi običaji uz ovaj blagdan vezani su uz oči. Tako se, primjerice, ne bi trebalo presti ili šiti, odnosno raditi poslove kojima se naprežu oči. Na mlade se djevojke odnosio još jedan običaj, a otkrivao je mogu li se udati. Na 11 praznih papirića trebale su napisati imena potencijalnih ženika, ali bi jedan ostao prazan. Svaki dan, ne gledajući ime, jedan papirić treba spaliti. Ostane li na Božić papirić s imenom, to je budući suprug, a ako je onaj jedan prazan, još nije vrijeme za udaju.

Najmlađi u Dalmaciji uz sadnju pšenice često su dobivali slatkiše, umjesto na blagdan sv. Nikole.

Vjerojatno najpoznatiji je običaj o predviđanju vremena za iduću godinu. Od sv. Lucije do Božića, po 12 kriški posoljenog luka predviđalo je kakvo će vrijeme biti svakog mjeseca u idućoj godini.