10. STUDENOG

Dan bez maltretiranja u školama

10.11.2010 u 08:43

Bionic
Reading

U spomen na tragično preminulog Luku Ritza, ali i mnoge druge koji su pretučeni na ulici, u školskom dvorištu ili učionici, Antena Zagreb proglasila je 10. studenog Danom bez maltretiranja

Ta radijska postaja već dulje vrijeme ima akciju 'Stop maltretiranju, za djetinjstvo bez ožiljaka' kojom se javnost želi senzibilizirati za taj problem. Akciji se priključio niz osoba iz javnog života, a  neke od njih su Gibonni, hokejaški klub Medveščak, igrači Dinama, Tatjana Jurić, Antonija Blaće, Slaven Bilić, Petra Cicvarić, Marija Borić i mnogi drugi.

Na njihovoj internetskoj stranici, između ostalog, stoji:

10. studenog proglasili smo Danom bez maltretiranja. On nije u raznim kalendarima crven, on vam neće osigurati slobodan dan ili produljeni vikend, ali će vas sjetiti da ne okrećete glavu od maltretiranja.

Sjetit će vas na Luku, Franu, Stjepana, Hrvoja, Dominika - dečke koji su zato što je netko okrenuo glavu završili tragično.
Sjetit će vas da se njihovi napadači među nama šeću slobodni, za njih nema posljedica.
Sjetit će vas na dijete koje u 7. razredu ima PTSP, jer su ga dvije godine sustavno maltretirala djeca iz razreda.
Sjetit će vas na danas odrasle muškarce i žene koji su povučeni, iskompleksirani, tihi... jer ih je netko zadirkivao i govorio im da ne vrijede, još dok su bili u školskim klupama.
Sjetit će vas da je potrebno svako jutro kad spremate dijete u školu razgovarati s njim i o odnosu s kolegama u školskim klupama (nisu petice najvažnije).
Sjetit će razrednice i učiteljice da na satu razredne zajednice povuku i pitanje maltretiranja.
Sjetit će djecu da imaju kome reći da ih netko maltretira.

PODRŽI NAŠ DAN BEZ MALTRETIRANJA I TI!

Jednostavno je - trebaš samo otvoriti oči, ne okrenuti glavu. Prijavi nasilje, maltretiranje, odgajaj djecu da čine isto. Koga štitimo okretanjem glave? Napadača na Luku Ritza koji će se za godinu dana slobodan šetati ulicama Zagreba!

 

Stoga je danas ekipa Antene Zagreb s mnogim slavnim osobama koje su pružile potporu ovoj akciji odlučila boraviti u OŠ Zapruđe u Zagrebu te s učenicima porazgovarati o sve većem problemu maltretiranja u školama.