BOGATSTVO OKUSA

Četiri načina kako pripremiti dobru kavu kod kuće

23.03.2015 u 19:57

Bionic
Reading

Na predstavljanju Franckove nove kave, aromatizirane 100% Arabice s okusom lješnjaka i čokolade, profesionalni barista Josip Novačić objasnio je kako skuhati dobru kavu na nekoliko načina

Franckova 100% Arabica, aromatizirana 100% Arabica s okusom lješnjaka i čokolade, kao i premium 'single origin' mljevene kave Guatemala i Costa Rica, mogu se pripremati na nekoliko načina - u džezvi, kafetijeri, kao filter kava ili pomoću metode french pressa. Franckov profesionalni barista Josip Novačić okupljenima je predstavio sva četiri načina pripreme.

'S obzirom na visoku kvalitetu sirovine, svaki od ovih načina pripreme daje jednako intenzivan okus i pruža vrhunski užitak u različitim teksturama kave. Tajna je i u načinu mljevenja ovih kava, što omogućava jednako kvalitetnu ekstrakciju aroma bez obzira na to pripremamo li je u džezvi, kafetijeri, french pressu ili kao filtar kavu', pojasnio je Josip Novačić.

Priprema kave u džezvi

Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je uliti 100 ml hladne vode u posudu za kuhanje. Kad voda zavrije, maknuti posudu s grijače ploče i uz lagano miješanje usipati 7 g kave (cca 2 vrhom pune čajne žličice) te dobro promiješati. Vratiti posudu na grijaču ploču te lagano grijati do podizanja pjene. Napitak ostaviti 3 - 5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja lagano promiješati pjenu. Po želji dodati šećer i mlijeko.

Priprema moka kave u kafetijeri

Ovisno o veličini moka posude, uliti hladnu vodu do naznačene oznake (otvor na donjem dijelu posude). Kavu rahlo usipati u za to predviđeno sito te kuhati do završetka ekstrakcije. Kava se kuha na temperaturi vrenja i potrebno je odmah nakon kuhanja maknuti moku s vatre radi očuvanja arome kave. Po želji dodati šećer i mlijeko.

Priprema kave u french press vrču

Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je dodati 2 pune čajne žličice ili jednu punu jušnu žlicu kave u French press vrč. Zasebno zagrijati 100 ml vode do vrenja, preliti preko kave i zatim vratiti poklopac na vrč. Napitak ostaviti 3-5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja protisnuti napitak za to predviđenom mrežicom. Promiješati te po želji dodati šećer i mlijeko.

Priprema filter kave

Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je u aparat dozirati 7 g kave (cca 2 vrhom pune čajne žličice) i 125 ml vode te kuhati do završetka ekstrakcije. Po želji dodati šećer i mlijeko. Ovisno o željenoj količini napitka prilagoditi količinu kave i vode.

Franck 100% Arabica okus lješnjak-čokolada nastaje tako da se pomno odabrane arome lješnjaka i čokolade dodaju nakon prženja, a prije samog mljevenja kave. Jedinstvena kombinacija aroma osjeti se već pri samom otvaranju vakuumiranog pakiranja i idealna je za sve koji vole nešto slađu aromu, uz blaži i nježniji okus same kave.

'S obzirom na to da Franck 100% Arabicu i inače prirodno karakteriziraju blage čokoladne arome prožete lješnjakom i slatkim bademom, odlučili smo ih pojačati i stvoriti kavu desertnog mirisa i okusa. Mješavini najfinijih arabica dodali smo arome lješnjaka i čokolade i tako dobili jedinstvenu kavu koja donosi sasvim novi doživljaj. Riječ je o kavi laganog, baršunastog okusa s prirodnom slatkoćom, nježnim voćnim notama protkanim kakaovcem i orašastim voćem', kazala je direktorica razvoja u Francku Lada Gumhalter.