ZA SIROMAŠNA PREDGRAĐA

Carla Bruni dijeli modne stipendije problematičnoj mladeži

07.09.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Četiri godine nakon nezapamćenog nasilja koje je krenulo iz problematičnih pariških predgrađa, prva dama Francuske Carla Bruni pokrenula je inicijativu za dodjelu stipendija siromašnim studentima zainteresiranima za modu, kojima bi se, barem donekle, trebao riješiti njihov loš status i besperspektivnost

Carla Bruni, koja je svojedobno i sama bila dio modne industrije kao uspješni model, odlučila je pokrenuti svoj prvi program pomoći mladima iz problematičnih siromašnih obitelji u jednom od predgrađa Pariza, Bondyju, no njime će biti obuhvaćeno područje cijele Francuske, piše Times Online. Prije četiri godine upravo se iz pariških predgrađa raširio val nezadovoljstva koji je kulminirao višemjesečnim neredima i paljenjem automobila.

Carla je za izradu programa konzultirala razne stručnjake, a savjetom joj je pomogao i slavni modni dizajner Jean-Paul Gaultier. Već iduće godine stipendije bi trebalo dobiti prvih 30 studenata iz Bondyja, a osim financijske dobit će i stručnu pomoć za upis na najbolje francuske fakultete.

Inicijativa prve dame dočekana je s podsmijehom, a njezini protivnici jedva su dočekali da podsjete javnost kako je njen suprug Nicolas Sarkozy, koji je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova, vodio politiku nulte tolerancije prema problematičnim predgrađima, a mladež iz predgrađa nazivao je šljamom.

'Sarkozy koristi svoju starletu da mu malo popravi imidž', rekao je gradonačelnik Bondyja Gilbert Roger komentirajući Carlinu inicijativu. 'Ona će tome dodati malo sjaja, ali to nije učinkovito.'

'Puno je talentiranih mladih tu oko nas. No za njih je vrlo teško premostiti granicu predgrađa', rekao je Roger. 'Naša djeca zaslužuju svaku moguću pomoć, stoga pozdravljamo svaku inicijativu. Ipak, Fondacija Bruni ne bi smjela zamijeniti odgovornost državnih institucija', upozorio je gradonačelnik Bondyja i dodao da je ovih dana kod njih otvoren i ogranak novinarske škole iz Lillea.