od salate do glavnog jela

Bulgur je savršen dodatak mnogim jelima, a uz ovaj način pripreme uvijek će biti savršeno kuhan

29.06.2021 u 16:30

Bionic
Reading

Vrlo zdrav, kratko se kuha, a obiluje vitaminima i vlaknima – buglur je odličan prilog mnogima jelima, a oduševljava blagim orašastim okusom. Iako je njegova priprema vrlo jednostavna, greške su poprilično česte. No, uz ovaj način kuhanja, uspjeh je zagarantiran

Svijetlo-smeđe boje, bulgur je žitarica dobivena posebnom obradom durum pšenice. Sadrži malo masti, niskokalorična je te je pogodna za vegetarijance i vegane. Zbog visoke razine vlakana bulgur je odlična namirnica koja dugo zadržava osjećaj sitosti.

Najčešće se priprema kao prilog, odličan je dodatak različitim salata, a 'rižoto' od bulgura vrlo je popularan način pripreme. Bulgur se može napraviti i u slatkoj varijanti te poslužiti za doručak, no odlično može poslužiti i za punjenje povrća, kao što su tikvice i patlidžani.

Potrebni sastojci:

  • 130 g srednje mljevenog bulgura
  • Prstohvat soli
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

U većem loncu pomiješajte bulgur, 360 ml vode, sol i kap ulja. Ostavite da zakuha, a nakon toga poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri dok bulgur ne omekša, oko 12 minuta. Zatim maknite s vatre i ostavite da odstoji poklopljeno, oko 10 minuta. Pomiješajte vilicom, a zatim odmah upotrijebite ili rasporedite na obloženi lim za pečenje i ostavite da se ohladi.

Savjet koji će osigurati najbolje kuhani bulgur: Na ovaj način nemojte pripremati sitno mljeveni bulgur. Naime, ta zrna su toliko sitna da ih nije potrebno kuhati. Za njihovu pripremu bit će dovoljno namakanje u kipućoj vodi u trajanju od svega 10 minuta.