djelovanje keratina

Brojite više dana s lošom frizurom nego dobrom? Na ovog skrivenog krivca nikada ne biste posumnjali

29.12.2021 u 08:56

Bionic
Reading

Bez obzira što radili s kosom, nikako je ne uspijevate ukrotiti? Iznenađujuće, no za lošu frizuru vrlo lako može biti kriv uobičajeni sastojak za njegu kose – keratin, odnosno proizvodi za kosu s keratinom

Dobra frizura itekako može popraviti dan, baš kao što ga loša može uništiti. Ponekad je dobru frizuru teško postići, a ona loše izgleda bez obzira što učinili. Krivac za to vrlo lako može biti keratin. Vjerovali ili ne, ali materijal koji čini 95 posto vlakana vaše kose zapravo je podmukli protivnik u potrazi za dosljedno sjajnom kosom. Ili, bolje rečeno, keratinski proizvodi nerijetko su neprijatelji lijepe kose i frizure.

Ako ste se do sada već suočili s pucanjem vrhova i lomljenjem kose, bilo kojom kemijskom obradom ili toplinskim oblikovanjem kose, vjerojatno ste i isprobali nekoliko proizvoda koji obećavaju da će popraviti i vratiti snagu vašoj kosi zahvaljujući dodanom proteinu keratinu. No, činjenica je da popravljanje oštećenih vlakana nije tako jednostavno kao stalno nanošenje više keratina. 'Vlada potpuno pogrešno mišljenje kako će dodavanje keratina u režim njege kose povećati zdravlje i kvalitetu vlakana kose', kaže stručnjakinja za kosu Bridgette Hill te dodaje: 'Keratin je složeniji - ima više od jedne vrste biokemijskog sastava u vlaknima kose.' S njom se slaže i dermatolog Joshua Zeichner koji dodaje: 'Dok keratin privremeno jača vlasi kose kako bi joj pomogao da se odupre oštećenju iz okoliša, on zapravo više djeluje kao površinski flaster i ne popravlja uistinu kosu iz temelja.'

Osim toga, prekomjerno korištenje keratinskih proizvoda može samo dodatno pogoršati problem. Naime, prema riječima stručnjaka gomilanje nepotrebnih proteina onemogućuje dopiranje vlage dublje u unutarnju strukturu vlakana kose. Taj nedostatak vlage znači da kosa ostaje dehidrirana, kovrčava, zapetljana i puna ispucanih vrhova – što je potpuno suprotno od onoga što želite postići. Ključ lijepe, zdrave i njegovane kose je pronaći idealnu ravnotežu između hidratantnih proizvoda i proizvoda bogatih proteinima koja odgovara teksturi i gustoći vaše kose koji će je učiniti jakom sjajnom i podatnom.

Pretjerivanje s keratinom

Postoji prijelomna točka koja ukazuje da je potrebno smanjiti količinu keratinskih proizvoda. Jedan od najjasnijih i najčešćih znakova da ste pretjerali s keratinom je lomljiva kosa te kosa koja djeluje pomalo gumeno kada je mokra. Razlog te pojave krije se u načinu na koji proizvodi s keratinom djeluju u doticaju s kosom. Naime, ovaj protein ne veže se samo na oštećeni dio kose, on prekriva cijelu kosu. 'Kad god postoji višak taloženja bilo kakvog ostatka na kosi, to može dovesti do mlohavog, beživotno izgleda kose. Srećom, za razliku od silikona, keratinski proteini se lakše odvajaju od kose i skidaju tijekom redovitog regeneriranja - sve dok ne koristite keratinski regenerator u svakodnevnom pranju,' kaže doktor Zeichner.

Ako mislite da bi prekomjerna upotreba keratinskih proizvoda mogla biti krivac za probleme s kosom, stručnjaci preporučuje da ih prvo izbacite iz svakodnevne upotrebe. Nakon što to učinite, posegnite za šamponom za čišćenje koji će oslobodit kosu i vlasište od nakupina viška keratina. Zatim nanesite kvalitetan hidratantni regenerator i počnite koristiti prirodna ulja poput jojobe kako biste zaštitili i hidratizirali kosu. I, iako to možda nije ono što želite čuti, za obnovu kose i njezin lijep izgled u ovom slučaju nužno je i neophodno izbjegavanje topline i kemikalija, što znači da ćete na jedno vrijeme morati odgodit ono željeno i planirano bojanje u platinastu plavušu.

Popravak štete

Za potpunu obnovu kose stručnjaci preporučuju izbjegavanje svih proizvoda koji promoviraju 'popravak', 'jačanje' ili imaju natpis 'keratin' na bočici. Također je preporučljivo redovito korištenje hidratantne maske za kosu.

Baš kao i po pitanju svih beauty učinaka, rezultati neće doći preko noći. Prema riječima stručnjaka može proći nekoliko tjedana dok primijetite vidljive promjene po pitanju izgleda kose. Međutim, zdrava kosa i daleko veći broj dana kada ćete uživati u dobroj frizuri, ipak će se isplatiti truda i strpljenja. Nakon obnove kose svakako pripazite na količinu korištenja proizvoda s keratinom, koji je poželjan ali u umjerenoj količini i prema potrebi.