OHRABRUJUĆA ISTRAŽIVANJA

Britanci bi uskoro mogli testirati cjepivo protiv koronavirusa na ljudima

15.03.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Cjepivo protiv koronavirusa uskoro bi se moglo testirati na ljudima, nakon što su britanski znanstvenici proveli ohrabrujuća istraživanja na laboratorijskim miševima

Znanstvenici s londonskoga Imperial Collegea kažu da bi se s kliničkim testiranjima moglo početi za nekoliko mjeseci, vjerojatno do lipnja, ako se osiguraju dostatna financijska sredstva.

Dosadašnja istraživanja i testiranja provedena na miševima pokazala su obećavajuće rezultate, prenosi Independent.

'Trenutačno imamo prototip cjepiva u životinjskom modelu, čiji su se rezultati u početnim fazama pokazali ohrabrujućim. Nadamo se da ćemo do ljeta krenuti u kliničko testiranje, ovisno o tomu kada ćemo nabaviti dovoljno novca za sljedeću fazu istraživanja', rekao je dr. Robin Shattock s Odjela za zarazne bolesti Imperial Collegea.

Brojni znanstvenici iz svih dijelova svijeta nastoje razviti cjepivo kojim bi zaustavili pandemiju koronavirusa, kojim je dosad globalno zaraženo više od 150.000 osoba.

Američki su znanstvenici već pozvali dobrovoljce koji su voljni sudjelovati u prvim testiranjima cjepiva, uz novčanu naknadu od 1100 dolara.

Britanski sveučilišni tim znanstvenika cjepivo je počeo testirati na majmunima u suradnji s kolegama iz Pariza, no najvažnije je postići pozitivne rezultate djelovanja cjepiva na ljude, kazao je dr. Shattock.